Irački vrhovni sud ratificirao rezultate izbora



IRAČKI vrhovni sud danas je ratificirao rezultate spornih parlamentarnih izbora od 7. ožujka, proglasivši sekularnu koaliciju glavnim pobjednikom izbora i napravivši na taj način jedan od najvažnijih koraka prema rješavanju krvave postizborne krize.

Predsjednik vrhovnog suda Midhat al-Mahmoud je rezultate po kojima je koalicija Iraqija dobila 91 mjesto u parlamentu proglasio "uvjerljivim". Tu koaliciju vodi Ayad Allawi, bivši premijer i sekularni šijit, a podržava je sunitska manjina u Iraku. Zbog uvjerljivosti rezultata sud je odlučio "ratificirati konačne rezultate općih parlamentarnih izbora za 2010. godinu", rekao je predsjednik suda.

Kako proglasiti pobjednika

Allawijeva koalicija osvojila je dva mjesta više od koalicije trenutnog premijera Nourija al-Malikija. Ipak, nijedna strana nema potrebnu većinu u parlamentu sa 325 mjesta, zbog čega je cijela zemlja već mjesecima u vrlo napetom stanju, što bi moglo potrajati još neodređeno dugo.

Maliki je u svibnju sklopio koalicijski dogovor s religijskim Iračkim nacionalnim savezom, koji predvodi kontroverzni klerik Moqtada al-Sadr. Zajedno te dvije koalicije, ili "super-šijitska" koalicija, kako je zovu u medijima, imaju 159 mjesta, samo četiri manje nego što je potrebno za parlamentarnu većinu.

Malikijeva koalicija je, nezadovoljna neočekivanim gubitkom, uložila najveći broj prigovora na izborne rezultate, tražila ponovno prebrojavanje glasova, pa čak i rezultate izbora sporila na sudu, ali ništa od toga nije pomoglo.

Komplicirana vremena

Premijer nije spomenuo presudu vrhovnog suda tijekom svog posjeta Kurdistanu, gdje se nada da će uspjeti nagovoriti kurdske stranke na koaliciju koja će mu osigurati još jedan mandat na premijerskom mjestu.

Po iračkom ustavu, predsjednik Jalal Talabani sada ima 15 dana da sazove prvu sjednicu parlamenta, na kojoj bi se mogao izabrati novi predsjednik države i parlamenta. Novi predsjednik države tada bi imao 15 dana da proglasi najjači blok, koji bi imao mogućnost sastavljanja vlade, u kompliciranom procesu koji bi mogao potrajati mjesecima.

Ipak, nije sasvim jasno što znači najveći blok – radi li se o bloku koji je osvojio najviše glasova na izborima, dakle Allawijevom, ili bloku koji ima najviše mjesta nakon postizbornog inženjeringa, dakle Malikijevom.

Vrhovni sud je to pitanje odlučio ostaviti otvorenim i odluku prepustiti parlamentu i novom predsjedniku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.