Iran pogubio četvero ljudi: "Mossad ih je obučavao u Africi. Planirali su napad"

Ilustracija: EPA

Iran je danas pogubio četvoricu muškaraca osuđenih za planiranje sabotaže i navodne veze s izraelskom tajnom službom Mossad, izvijestili su državni mediji. Službena novinska agencija IRNA priopćila je da su muškarci osuđeni za planiranje napada na tvornicu u gradu Isfahanu koja pripada iranskom ministarstvu obrane i koja je bila uključena u proizvodnju projektila i obrambene opreme.

Operaciju je navodno osmislio Mossad, a muškarce je obučavala izraelska agencija u jednoj afričkoj zemlji prije ulaska u Iran, navodi se. Četvorica su identificirana kao iranski državljani: Mohammad Faramarzi, Mohsen Mazloum, Vafa Azarbar i Pejman Fatehi. 

Nije objavljeno kako su izvršene smrtne kazne

Pogubljenje je izvršeno nakon što je Vrhovni sud zemlje potvrdio njihove smrtne kazne, koje je izrekao drugi sud u rujnu. U izvješću nije navedeno kako su izvršene smrtne kazne, ali u Iranu se to obično provodi vješanjem, piše Associated Press.

Iran je 2022. objavio da su njegovi obavještajni agenti razbili skupinu povezanu s Mossadom koja je navodno planirala terorističke operacije unutar Irana, uhitili sve članove skupine i zaplijenili veliku količinu oružja i eksploziva.

Iran s vremena na vrijeme izvještava o uhićenjima, suđenjima i pogubljenjima svojih državljana zbog špijuniranja za Mossad i druge zapadne obavještajne službe. Krajem prošlog mjeseca Iran je pogubio četiri osobe, tri muškarca i jednu ženu, i osudio nekoliko drugih na zatvorske kazne zbog navodnih veza s Mossadom.

Iran ne priznaje Izrael

Ranije u prosincu još je jedan muškarac pogubljen pod optužbom da je odao povjerljive podatke Mossadu. Iran i Izrael godinama se međusobno optužuju za špijuniranje i vođenje rata u sjeni. Izrael smatra Iran svojom najvećom prijetnjom i više puta je prijetio da će poduzeti vojnu akciju kako bi spriječio Iran da nabavi nuklearno oružje. 

Iran negira da traži takvo oružje i obećao je oštar odgovor na svaku agresiju. Iran je 2020. pogubio čovjeka osuđenog za odavanje informacija Sjedinjenim Državama i Izraelu o istaknutom generalu Islamske revolucionarne garde Kasemu Sulejmaniju, šefu iranskih elitnih snaga Quds, koji je ubijen u napadu američke bespilotne letjelice u siječnju te godine.

Iran ne priznaje Izrael i podržava protuizraelske militantne skupine diljem regije, uključujući libanonsku šijitsku skupinu Hezbolah i palestinsku militantnu skupinu Hamas, trenutno upletenu u rat s Izraelom. Prošlog mjeseca visoki iranski general Revolucionarne garde ubijen je u navodnom izraelskom zračnom napadu u Siriji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.