Iran proizveo dalekometnog bespilotnog bombardera!

IRANSKO ministarstvo obrane u javnost je pustilo fotografije lansiranja nove dalekometne bespilotne letjelice. Lansiranju je prisustvovao i predsjednik Mahmoud Ahmadinedžad, koji je kazao da ova raketa, kodnog imena Karar ("napadač), može bombardirati neprijateljske ciljeve na velikim udaljenostima i pri izuzetno velikim brzinama.

"Ovaj avion će biti ambasador smrti za neprijatelje čovječnosti, ali njegova je glavna poruka mir i prijateljstvo", kaže Ahmadinedžad. 

Ovu letjelicu koje leti na velikim visinama, opremljena je bombama i navodno ima izuzetne izviđačke kapacitete Iranci su proizveli sami. Proizvodnja bespilotnih letjelica u Iranu započela je u veljači ove godine, a drugu vojnu tehnologiju poput tenkova i borbenih aviona Iran proizvodi samostalno još od 1992. godine.

Da Iranci na polju vojne tehnologije znatno napreduju, pokazuje i podatak da je Iran u lipnju prošle godine uspješno testirao letjelice koje izmiču radaru. U ožujku 2009. godine Amerikanci su u javnost pustili informaciju kako su na nebu iznad Iraka srušili bespilotnu iransku špijunsku letjelicu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.