Iran zabranio ulazak u zemlju dvojici nuklearnih inspektora IAEA-e

IRAN je i službeno obavijestio Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da dvojici njezinih inspektora, koji su trebali pregledati eksperimentalno nuklearno postrojenje u Teheranu, neće dopustiti ulazak u zemlju.

Kako prenose svjetski mediji, izjavu o zabrani ulaska inspektora IAEA-e u Iran potvrdio je i šef Iranske organizacije za atomsku energiju Ali Akbar Salehi, koji je objasnio da je inspektorima zabranjen ulazak u zemlju nakon što su neistinito izvijestili o prethodnom posjetu Teheranu.

Naime, Iran je u siječnju ove godine izvijestio IAEA-u da su njegovi nuklearni stručnjaci uspješno izveli eksperiment piropostupka, odnosno postupka pročišćavanja urana koji se potom koristi za proizvodnju nuklearnog oružja, no bez potrebnih pojašnjenja i pojedinosti samog postupka. Kratko nakon toga Teheran je povukao tu izjavu i tvrdio kako takav eksperminet nije izveden.

Teheran: Izvješće inspektora IAEA-e bilo je neistinito i neprihvatljivo

U svibnju ove godine iranske su vlasti dopustile dvojici inspektora IAEA-e da pregledaju postrojenje u kojemu je navodno bio izveden ekspermentalni piropostupak, a ovi su nakon toga izvijestili čelnike Agencije da je ključni dio postrojenja, elektrokemijska ćelija, u međuvremenu "preseljen", odnosno da je oni nisu zatekli u postrojenju.

Njihov je izvještaj razljutio službeni Teheran, koji je demantirao da je bilo koji dio postrojenja preseljen i da je u tom postrojenju vršen eksperiment piropostupka, te su izvješće inspektora ocijenili "neistinitim". Takav je stav rezultirao i današnjim otkazivanjem suradnje s IAEA-om i zabranom ulaska njezinim inspektorima na teritorij Irana.

Ova odluka donesena je tek nekoliko tjedana nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a, na pritisak SAD-a i negovih saveznika, izglasalo novu, četvrtu rundu dodatnih sankcija Iranu zbog nesuradnje s IAEA-om i nespremnosti Teherana da svoja nuklearna postrojenja otvori za međunarodnu inspekciju. Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinedžad je na izglasavanje sankcija reagirao riječima kako te "sankcije treba baciti u smeće poput upotrijebljenog rupčića".      

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.