Irina Bokova nova predsjednica UNESCO-a

ORGANIZACIJA Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu dobila je novu predsjednicu, Bugarku Irinu Bokovu. Bokova je bivša bugarska ministrica vanjskih poslova.

Bugarska kandidatkinja je pobijedila protukandidata iz Egipta Faruka Hosnija čiju su kandidaturu obilježile optužbe za antisemitizam, prenosi BBC.

>Egipćanin koji bi palio židovske knjige želi voditi UNESCO

Glasovanje glavnoga tijela UNESCO-a o izboru novoga čelnika je trajalo pet dana i sastojalo se od pet krugova. U posljednjem su krugu ostali samo egipatski kandidat Hosni i Bokova. Hosnijevoj kandidaturi su odmogle i izjave o židovskom utjecaju na svjetske medije. Hosni je bio prvi arapski kandidat za čelnika UNESCO-a u povijesti te institucije, ali su sve kontroverze oko njegovog imena znatno utjecale na izbor njegove protukandidatkinje za predsjednicu.

Izabrana Irina Bokova je 57-godišnja bugarska političarka koja je u dva mandata bila zastupnica bugarskog parlamenta te ministrica vanjskih poslova. Obavljala je i dužnost veleposlanice Republike Bugarske u Francuskoj i Monaku te bila stalna članica UNESCO-a iz Bugarske. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.