IS gubi grad za gradom: Sirijski SDF potpuno zauzeo Manbidž

Foto: Hina

SIRIJSKE DEMOKRATSKE SNAGE (SDF) potpomognute američkim zračnim udarima preuzele su potpun nadzor nad sjevernim gradom Manbidžom blizu turske granice odakle su se povukli svi borci ekstremističke Islamske države (IS), rekao je u petak glasnogovornik SDF-a.

SDF sada pročešljava grad nakon što su se povukli svi militanti IS-a, javlja Reuters i prenosi da su oslobodili 2000 civila koje su kao taoce uzeli militanti IS-a pri povlačenju.

"Grad je sad potpuno pod našim nadzorom, no sada provodimo operaciju čišćenja", rekao je agenciji Reuters glasnogovornik SDF-a Šarfan Darviš iz Kurdskog vojnog vijeća.

Agencije su ranije prenijele da je IS oteo 2000 civila koristeći se njima kao živim štitom u bijegu iz Manbidža i da je među njima bilo žena i djece.

Demokratske snage Sirije (DFS), potpomognute savezom Kurda i Arapa u petak su objavile da je "oslobođen" Manbidž blizu turske granice iz ruku IS-a nakon ofenzive koja je trajala više od dva mjeseca kako bi se iz grada protjerala ta ekstremistička skupina.

DFS je počeo veliku ofenzivu krajem svibnja, uz pomoć međunarodne zračne koalicije predvođene Sjedinjenim Državama kako bi oslobodio Manbidž koji je IS držao od 2014.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.