Iskusni kriminalist o slučaju nigerijskih studenata: Nema logike

Foto/screenshot: Index/FaH/Žurnal

ŽELJKO Cvrtila, iskusni kriminalist, komentirao je za Index slučaj nigerijskih studenata koji tvrde da ih je hrvatska policija, bez ikakva razloga i pravne osnove, otela u Zagrebu, prevezla do granice i pod prijetnjom oružjem potjerala u Bosnu i Hercegovinu. Kao prvo, čudilo bi ga da o cijeloj operaciji nema nikakva traga u MUP-u.

"Ovo se čini nevjerojatno"

"MUP bi morao imati nešto evidentirano. Ne mogu vjerovati da bi sve to na crno odradili policajci i da nigdje nema nikakve evidencije da su studenti zaustavljeni, pregledani, da nema nikakvog izvješća, upisa u dnevnik događaja. Za to bi jednostavno morali postojati dokumenti. Još bih mogao vjerovati da se to dogodilo blizu granice, pa da je bio nekakav pushback. Ovo mi se baš čini nevjerojatno: da netko iz Zagreba nekog deportira bez ikakve službene evidencije u sustavu MUP-a ili bilo gdje", sumnjičav je naš sugovornik.

Drugim riječima, ili je priča izmišljena, ili je hrvatska policija prekršila sve moguće propise, otela ljude i protupravno ih otjerala u državu s kojom nemaju nikakve veze. Nama se čini da bi to, ako je točno, bilo ozbiljan razlog za ostavku vrha policije. Cvrtila je rezerviraniji.

Uvjeti za zapovjednu odgovornost

"Ako je to točno, onda je policija postupala nelegalno, ali treba vidjeti tko je to uradio. Ne možete zahtijevati ostavku ministra ili nekog tko ne zna da se to uopće dogodilo, ne možete znati što svatko radi", smatra Cvrtila i upozorava kako moraju biti ispunjeni neki uvjeti da bi se govorilo o zapovjednoj odgovornosti.

"Da bi netko bio zapovjedno odgovoran, mora se utvrditi da je znao što se događa, da je bio informiran, da je sam tražio da se tako napravi. Ako je ovakvo postupanje praksa, onda je ona nezakonita i postoji odgovornost najvišeg vrha. Ako je to izdvojeni slučaj, možda je odgovoran neki niži rukovoditelj koji je takvo postupanje odobrio i naložio. Treća je opcija da to nije istina. U svakom slučaju, ako postoji legalni razlog zašto su studenti udaljeni, MUP bi treba to objasniti, ali čak i da im viza nije vrijedila, nema osnove da ih se deportira u Bosnu. Nema logike", zaključuje Cvrtila.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.