Islandski vulkan ponovo aktivan: Prašina prijeti Europi

ISLANDSKI vulkan Eyjafjallajökull čiji pepeo je prije mjesec dana blokirao zračni prostor većeg dijela Europe danas je ponovo počeo intenzivno izbacivati prašinu. Prema najnovijim podacima, vulkanska prašina ponovo doseže visine od devet kilometara te je zbog nje zatvorena zračna luka Keflavik u Reykjaviku.

Prema ocjenama policije koja patrolira u blizini Eyjafjallajökulla, aktivnost vulkana je trenutno gotovo jednako intenzivna kao na početku erupcije 14. travnja. Vidljivost na jugu Islanda je zbog pepela smanjena na manje od dva metra.

Stanovnici područja u blizini vulkana, prema pisanju portala Visir.is, zbog erupcije vulkana ostaju u zatvorenim prostorima, a neki su otputovali s toga područja. Vjetar oblak vulkanske prašine odnosi prema zapadu, a meteorolozi najavljuju da će se smjer vjetra promijeniti tak oda će prašinu nositi prema jugu Islanda i Škotskoj i Farskim otocima.

Hrvatski zračni prostor otvoren za sav promet

Situacija u zračnom prostoru Republike Hrvatske je povoljna i nema kontaminiranih područja od vulkanske prašine, koja bi mogla ugroziti normalno odvijanje zračnog prometa, izvijestila je Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP) na temelju prikupljenih  podataka.

Zračni prostor Hrvatske otvoren je za zračni promet, kao i sve zračne luke u Republici Hrvatskoj. Ovakva situacija očekuje se i iza 14 sati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.