Ispitan dječak koji je počinio masakr u Beogradu

Foto: Telegraf

Danas je tužiteljstvo Srbije ispitalo Kostu Kecmanovića (14), dječaka koji je počinio masakr u beogradskoj Osnovnoj školi Vladimir Ribnikar i pritom ubio devet učenika i zaštitara, a teško ranio još pet školskih kolega i učiteljicu. Dječak je ispitan u sklopu istrage koju Više javno tužiteljstvo u Beogradu protiv njegovog oca Vladimira vodi zbog sumnje na to da je počinio kazneno djelo protiv opće sigurnosti.

Kosta, koji u vrijeme počinjenja navedenih djela nije imao navršenih 14 godina i zato nije kazneno odgovoran, iskaz je dao u svojstvu svjedoka u nazočnosti zakonske zastupnice, svoje majke, priopćeno je iz Višeg državnog tužiteljstva u Beogradu.

Otac osumnjičen jer je dječaka učio pucati

Ispitan je putem videoveze iz zdravstvene ustanove u kojoj se nalazi. U tužiteljstvu su bili prisutni javni tužitelj Višeg javnog tužiteljstva u Beogradu, odvjetnici oštećenih i branitelj okrivljenog oca. Sva pitanja prisutnih upućena sinu osumnjičenog postavljana su preko postupajućeg javnog tužitelja.

"Podsjećamo, Više javno tužiteljstvo u Beogradu vodi istragu protiv Vladimira K. zbog sumnje da je u prethodnom razdoblju svog 13-godišnjeg sina osposobljavao za rukovanje vatrenim oružjem i streljivom tako što ga je vodio u klub za vježbanje strijeljanja, unatoč činjenici da dijete ima 13 godina i da takva aktivnost i obuka očito ne odgovaraju njegovoj dobi.

Također, kako se sumnja, Vladimir K. je postupao protivno odredbama Zakona o oružju i streljivu te Pravilniku o prostornim i tehničkim uvjetima za sigurno skladištenje oružja i streljiva jer nije osigurao uvjete za siguran smještaj i skladištenje oružja i municije tako da ne mogu doći u posjed neovlaštenih osoba, odnosno da budu zaključani i posebno odvojeni u sefove, kase ili slične ormare koji se ne mogu lako otvoriti", navodi se u priopćenju tužiteljstva, a prenosi Blic.

Oružje nije bilo propisno osigurano

Sumnja se na to da je njegovim radnjama njegov sin 3. svibnja 2023. godine uspio doći u posjed pištolja CZ Shadow kalibra 9x19 mm i pištolja Ruger MK kalibra 22 mm LR, za koje osumnjičeni Vladimir K. ima dozvole, a nalazili su se u nepropisno osiguranoj metalnoj kasi u ormaru koji se nalazi u hodniku stana.

Dječak ubojica oružje i municiju ponio je sa sobom u Osnovnu školu Vladislav Ribnikar u Beogradu, gdje je ispalio velik broj hitaca i ubio zaštitara i devet učenika, a ranio pet učenika i profesoricu. Kako Blic neslužbeno doznaje, saslušanje dječaka ubojice pratili su i pojedini roditelji ubijene djece.

Odvjetnica oca: Pokajao se

Nova.rs piše da je Kosta u izjavi rekao da je oružje kojim je počinio zločin bilo osigurano i da mu prvi kontakt s oružjem nije omogućio otac, kako se pisalo u medijima. 

"Danas je saslušan maloljetnik povodom čijeg se djela, tragičnog i strašnog, vodi ovaj kazneni postupak protiv okrivljenog V.K. Sve su to okolnosti koje mogu biti važne za otkrivanje razloga zbog kojih je sve ovo učinio. Ono što mogu reći je da je on potvrdio ono što je otac objasnio u smislu načina držanja i skladištenja oružja, dakle ono je bilo apsolutno osigurano. Ne bih mogla reći detalje kako je došao do oružja", rekla je očeva odvjetnica Irina Borović.

Prema izjavi dječaka, njegov otac je imao šifre na obaraču pištolja. Dječak je detaljno objasnio kako je došao do oružja koje je bilo u sefu i pod šiframa. Rekao je da se dugo mučio da razbije šifre i da je dugo tražio kako da dođe do oružja, ispričao je izvor za Blic.

"Dogovorili smo se da će se ovaj proces odvijati u sudnici i to je ono što je u interesu ovog procesa, da ni na koji način, bilo kakvom izjavom, nitko ne smije remetiti ovaj proces. Jedino što vam možemo reći jest da je danas saslušan svjedok, maloljetni dječak", rekla je Borović.

Dodala je da je dječak prilikom saslušanja izrazio kajanje zbog onoga što je učinio.

Pročitajte više