Ispovijest Kristianovog oca: "Rekao je da ne može izdržati, da ga maltretiraju"

Screenshot: "Provjereno"

STIPAN Vukasović, otac Kristiana Vukasovića, ispričao je cijelu ispovijest o smrti svog sina koji je, pod još nerazjašnjenim okolnostima, umro početkom kolovoza u splitskoj bolnici, kamo su ga doveli iz splitskog zatvora. Njegova priča bit će objavljena u večerašnjoj emisiji "Provjereno".

Kristian je bio povučen, neprihvaćen jer je drugačiji. Emotivan, kaže otac, preosjetljiv. Izuzev mentalnih i tjelesnih oštećenja, Kristianu se s 13 godina pojavila još jedna dijagnoza – piromanija, no pod kontrolom je bila sve do ovog proljeća. Ovog proljeća, kako kaže otac, bio je nemiran, nervozan, a kako mu je sam priznao, požar je zapalio jer su mu tako rekli unutrašnji glasovi.

No, s dijagnozama poremećaja prilagodbe, poremećaja kontrole poriva, mješovita poremećaja ophođenja i emocija, bronhitisom, arterijskom hipertenzijom, metaboličkim poremećajem, disharmoničnim intelektualnim razvojem i iznadprosječno izraženim teškoćama iz kruga ADHD-a - Kristianu je suđeno poput zdrave osobe. ''Ja znam samo jedno - da moga sina više nema. A ovo moram istražiti i goniti do kraja da se ovako nešto ne ponovi nikome više'', kroz suze je projecao otac Stipan Vukasović.

Nakon požara Kristian nije primljen na psihijatriju, samo su mu dali Normabel

Kako otkriva otac Stipan, nakon što su stigli policija i vatrogasci na mjesto iza obiteljske kuće gdje je Kristian potpalio požar, policija ga je odvela u Omiš, iz Omiša odveli su ga na Hitnu, a iz Hitne su ga pak odveli u Split na psihijatriju. Međutim, na psihijatriju nije primljen, već su zvali oca da dođe po njega u policiju. ''I dolje su mi dali nalaz gdje su mu dali Normabel, kaže: 'Dođite po sina navečer, nećemo ga pustiti samog''', priča otac za "Provjereno". 

Kristian je te noći prespavao kod kuće, no već sutradan zbog drugog podmetnutog požara Kristiana je policija opet odvela, ovoga puta u Split na Županijski sud sucu istrage, gdje je dobio 30 dana istražnog zatvora. Unatoč očevim napomenama sucu da je Kristian osoba oštećenih funkcionalnih sposobnosti, odluka je ostala ista.

"Rekao sam sucu da je bolestan, zašto ga šalje u zatvor?"

''I rekao sam mu da je on bolestan, zašto ga šalje u zatvor? On kaže: 'Takva je procedura, tako mora ići.' Ostao sam zatečen pa rekoh: 'Je l' on bolestan, je l' vi imate ispred sebe...?' 'Imamo mi sve, njega će vještak procijeniti''', ispričao je otac.

Jedanaest dana poslije Kristian prvi put završava u zatvorskoj bolnici u Svetošimunskoj u Zagrebu. Tamo su ga iz Bilica prebacili zbog suicidalnih misli. ''U zatvoru su svi prema njemu bili korektni, no smetalo mu je što pričaju neke grozote, o ubojstvima, nasilju i slično. On je osjetio neki nemir, nije mogao zaspati, znojio se, sav se tresao, razmišljao o tim pričama, došlo mu je da sebi naudi i to je ispričao za vrijeme doručka, nakon čega je obaviještena nadležna služba i on je završio ovdje", stoji u otpusnom pismu zatvorske bolnice Svetošimunske.

"Rekao je da ne može izdržati u zatvoru, da ga vrijeđaju i maltretiraju"

No to nije bio jedini put kada je Kristian završio u toj istoj bolnici. Stanje mu je bivalo sve gore, pritvor mu je bio produžen, mučila ga je neizvjesnost kada će konačno biti suđenje. Po povratku je dobio novu ćeliju i nove cimere. Nedugo nakon povratka u zatvor razrezao je žiletom oba zapešća i opet je završio u Svetošimunskoj. ''Pitao sam ga zašto. On je rekao da nije mogao izdržati u zatvoru, da ga maltretiraju, da ga vrijeđaju, čak mi je rekao da mu je jedan pritvorenik, kada je bio vani na šetnji, znao zalijepiti četiri, pet šamara. Ja sam mu na to odgovorio: 'Kristiane, zbog čega?' Kaže: 'Ne znam, tata, možda sam mu ja rekao nešto što mu nisam trebao reći''', dodao je otac.

Zašto mu se nije sudilo kao mlađem punoljetniku?

Što se zapravo dogodilo, zašto se Kristianu nije sudilo kao mlađem punoljetniku uzevši u obzir njegov intelektualni razvoj, zašto mu na psihijatriji nisu pružili adekvatnu pomoć i liječenje, zašto te kobne večeri nije bio preseljen iz ćelije koja je sada obavijena velom tajne, zašto sustav nije vidio i htio vidjeti Kristiana Vukasovića – pitanja su na koja još nema odgovora.

Cijela ispovijest oca bit će objavljena u večerašnjem "Provjerenom".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.