Istarski proračun za 2024. značajno manji. Župan: Prihode imamo samo od poreza

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Prijedlog proračuna Istarske županije za 2024. je 207.721.000 eura, a najveća promjena odnosi se na pulsku Opću bolnicu koja od iduće godine više neće biti županijski proračunski korisnik jer će joj osnivač postati RH, zbog čega se i županijski proračun smanjuje za 70-ak milijuna eura.

Od cjelokupnog županijskog proračuna, 64.4 posto se odnosi na dio koji provode proračunski korisnici, a 35.6 posto na upravna tijela Istarske županije, rekao je Istarski župan Boris Miletić danas na 2. koordinaciji sa saborskim zastupnicama i zastupnicima iz Istre.

Miletić: Koliko imamo poreza, toliko imamo i prihoda

"Za razliku od gradova i općina, Istarska županija na svoje prihode ne može utjecati jer nemamo imovinu, nemamo prihoda od imovine, kao ni zemljišta s kojima možemo raspolagati. Stoga, koliko imamo poreza, toliko imamo i prihoda", rekao je.

Također, dodao je, zajednička tema svih županija je značajno smanjenje potpora države za Regionalne koordinatore, ustanove koje se bave EU projektima tako da ćemo taj teret morati snositi mi kao Županija.

Isto tako, 2020. smo preuzeli poslove nekadašnjeg Ureda državne uprave, a sredstva koje nam država daje za rashode za preuzete zaposlenike nisu dostatna jer su plaće u međuvremenu rasle pa i tu razliku moramo sami podmiriti, kazao je župan Miletić.

Apel istarskog župana

Apelirao je na saborske zastupnike po pitanju rješavanja statusa pomoćnika u nastavi, zbog satnice, ali i reguliranja njihovih materijalnih prava.

"Istarska županija je u prijedlogu proračuna za 2024. osigurala više od 237 tisuća eura za povećanje satnice pomoćnicima u nastavi za dodatnih 26 posto, a podsjetit ću da smo satnice prethodno povećali 1. siječnja 2023. za 26.6 posto", rekao je.

O prijedlogu županijskog proračuna Istarske županije odlučivat će u četvrtak vijećnici Županijske skupštine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.