Istražili smo koliko košta početak školske godine: Cijene paprene, roditelji peglaju kartice

Foto: Index/M.P.Š.

ZA točno dva tjedna počinje nova školska godina, što ujedno znači i trošak za sve roditelje. Tom prilikom obišli smo knjižare i porazgovarali s roditeljima i prodavačima. Iako ih je već dosta počelo kupovati stvari za školu, prava navala očekuje se tek idući tjedan, kazale su nam prodavačice.

Cijene koje smo zatekli u knjižarama su itekako paprene. Iako Grad Zagreb daje besplatne udžbenike, odnosno roditelji ih plaćaju kroz najveći prirez u državi, roditelji u ostalim gradovima i mjestima za njih moraju izdvojiti pozamašan iznos. Cijene udžbenika kreću se od 700 do 1000 kuna za niže razrede od 1. do 4., dok za učenike od 5. do 8. razreda udžbenici stoje od 1300 do 1600 kuna.

Roditelji srednjoškolaca pak moraju izdvojiti i do 2000 kuna i to samo za knjige. Kao jeftinija varijanta u obzir dolazi kupovina u antikvarijatima gdje se udžbenici u poprilično dobrom stanju mogu pronaći i do 60 posto nižim cijenama pa mnogi upravo ondje odlaze po knjige, dok primjerice vježbenice i radne listove moraju kupovati u knjižarama.

Osim na knjige, roditelji pozamašan iznos moraju dati i na školski pribor, za kojeg smo izračunali da je potrebno izdvojiti minimalno 500 kuna, bez da smo uračunali kupnju školske torbe. Taj se pak iznos može penjati i preko 1000 kuna.

Kad se sve zbroji za knjige i pribor potrebno je najmanje izdvojiti između 1500 i 3000 kuna.



Školske torbe i do 650 kuna

Tu najskuplje prolaze roditelji prvašića koji moraju sve kupiti, osim ako imaju starije dijete od kojeg mogu naslijediti torbu ili pernicu, no sav ostali pribor je potrošan materijal pa ga ipak svi moraju kupiti.


Budući da je polazak u školu itekako značajan događaj, većina ih ne štedi pa svojoj djeci nastoje udovoljiti koliko mogu, kupujući im pritom torbe kakve si oni žele. Proizvođači su toga itekako svjesni pa ciljaju upravo na dječju opsesiju određenim likovima iz crtanih filmova koji itekako povećavaju cijenu kako torbi, tako i ostalih stvari za školu.

Primjera radi, trenutno su najpopularniji likovi iz Frozena pa sve djevojčice žele torbe, pernice, olovke i bilježnice s tim likovima, dok su za dječake najpopularniji oni sa superjunacima ili pak Star Warsima. A upravo su torbe najveća stavka pri kupnji školskog pribora. Najskuplje su upravo torbe s dječjim junacima i koštaju do vrtoglavih 650 kuna.

S druge strane, torbe bez crteža junaka iz crtića mogu se kupiti i za 250 kuna, a ruksaci su nešto jeftiniji i kreću se od 150 do 350 kuna.

Osim torbi, dosta su skupe i pernice, iako se one običnije mogu pronaći po 30 do 40 kuna, ima i onih po 170 kuna, a riječ je o pernicama koje sadrže flomastere, bojice i olovke. Cijene bilježnica se kreću od 3 pa sve do 20-ak kuna, ovisno o veličini i uvezu pa su one A4 formata s tvrdim koricama ujedno i najskuplje, još ako na sebi imaju lika iz crtića cijena je naravno i veća.



Gužve u knjižarama od idućeg tjedna

Potrebno je još kupiti i tempere (od 10 do 40 kuna), vodene bojice (8 do 30 kuna), tehničke olovke, od 8 kuna po komadu, kistovi po 5 kuna, flomasteri od 10 do 70 kuna, likovna mapa stoji oko 50-ak kuna, pakiranje od 4 obične olovke stoji oko 10 kuna, ravnalo po 5 do 10 kuna.

Prodavačica u jednoj knjižari nam je rekla da roditelji uglavnom ne štede na djeci pa im kupuju i najskuplje torbe, pogotovo za prvašiće, premda ih plaćali i na nekoliko rata.

"Gospođa je došla i pokupovala stvari u iznosu od 1200 kuna i onda to platila na 6 rata. Tako da ne mogu reći da primjećujem štednju. Pribor je skup, no svi nekako daju i zadnju kunu za djecu. Dođu nam djevojčice pa čim ugledaju torbu s likovima iz Frozena više ništa dalje ne gledaju, iako se da pronaći i jeftinijih torbi", rekla nam je prodavačica iz jedne od brojnih knjižara koje smo obišli, iako nigdje nismo naišli na gužvu.

"A to nas čeka idući tjedan. Svi većinom kupuju onaj zadnji tjedan prije škole", komentirala je prodavačica kad smo primijetili da nema gužve.

No, sreli smo i nekoliko mama kako razgledavaju stvari za školu.

Jedna od njih rekla nam je da sad samo gleda kakve su cijene i što se nudi, a onda će idući tjedan sa sinom doći kupiti sve što treba. Njezin 6,5 godišnji sin Vito kreće u školu pa mu treba sve, a za to će svjesna, je, morati izdvojiti i do 1000 kuna.

Kupovati pomalo tijekom godine

"Ostavila sam si godišnji za kraj ljeta upravo zato što mi sin kreće u školu pa da u miru možemo zajedno sve obići i pokupovati što mu treba. Udžbenike će dobiti u školi, a idući tjedan bi škola trebala staviti obavijest kad točno. Sad sam malo razgledavala koliko što košta i mogu reći da je pribor dosta skup. Malo bolja torba košta 400 kuna, a ako na sebi ima i neki popularni lik iz crtića, onda je cijena još i veća. Uz to moramo još pokupovati sve živo od pernice, bilježnica, flomastera, olovaka, ma kad se sve zbroji vjerujem da ćemo potrošiti minimalno 800 ako ne i 1000 kuna", rekla nam je Tina Perić.

Nešto povoljnije proći će Tamara Budisavljević čija su djeca starija. Jedno dijete joj kreće u 8., a drugo u 3. srednje tako da kaže, barem ne mora kupovati nove torbe jer imaju otprije.

Budući da ima dvoje djece, kako bi si olakšala početak školske godine, neke stvari poput bilježnica kupuje tijekom cijele godine.

"No da im sad idem kupovati sve bilježnice, a svakom moram barem 13-14 koliko imaju predmeta, potrošila bi sigurno oko 400 kuna i to samo na bilježnice jer su cijene nekih preko 20 kuna. Tako da je dobro kupovati sve te stvari za školu pomalo, a ne sve odjednom na početku škole, barem što se tiče viših razreda koji znaju već kakve će im bilježnice i pribor trebati", rekla nam je Tamara Budisavljević.

Dakle, kad napravimo rezime, za one koji ne dobivaju besplatne udžbenike velika ušteda može se napraviti kupnjom u antikvarijatu. Što se tiče školskog pribora najbolje je obići više knjižara jer se i cijene podosta razlikuju, a isto tako nije loše pogledati na internetu nudi li neki trgovački centar školski pribor na akciji pa se i tu može uštedjeti pokoja kuna.

I kao što nam jedna majka kazala, nije loše kupovati pomalo tijekom cijele godine.