Istraživanje: Britanci pred Božić imali problema s vraćanjem dugova

Ilustracija: Shutterstock

Britanci su pred Božić otežano podmirivali obaveze po hipotekarnim kreditima i kreditnim karticama, pokazalo je istraživanje središnje banke.

Slučajevi nepodmirivanja obaveza kućanstava po hipotekarnim kreditima i gubici proizišli iz problema s plaćanjem porasli su u četvrtom tromjesečju, izvijestile su banke i stambene zadruge, a trend će se vjerojatno nastaviti i početkom 2024.

Otežano vraćali dug po kreditnim karticama i po ostalim kreditima

Učestali su i problemi kućanstava s podmirivanjem drugih kreditnih obaveza, izvijestili su zajmodavci, također predviđajući nastavak trenda u prva tri mjeseca nove godine. Britanci su otežano vraćali dug po kreditnim karticama i po ostalim kreditima, pokazalo je istraživanje.

Problemi kompanija s podmirivanjem obaveza zadržali su se na razini prethodnog tromjesečja, a na početku 2024. zajmodavci predviđaju više teškoća kod malih i srednjih poduzeća. Potražnja za hipotekarnim kreditima i pozajmicama preko kreditnih kartica smanjila se na kraju prošle godine, a na početku 2024. trebala bi se stabilizirati, pokazala je anketa.

U sektoru malih i srednjih poduzeća trebala bi u prva tri ovogodišnja mjeseca stagnirati i blago porasti u sektoru velikih tvrtki. Britanska središnja banka anketira zajmodavce svako tromjesečje, a najnovije istraživanje proveli su između 20. studenog i 8. prosinca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.