Studija: Halucinogene gljive mogu liječiti težu depresiju koja ne reagira na lijekove

Foto: Shutterstock

ISTRAŽIVANJE je pokazalo da sastojak halucinogenih gljiva može poboljšati simptome teške depresije u razdoblju do 12 tjedana. Naime, tableta psilocibina od 25 mg dovodi pacijente u stanje koje nalikuje snovima, zbog čega je vjerojatnije da će psihološka terapija imati učinka.

No znanstvenici upozoravaju da bi kratkoročne nuspojave mogle biti zastrašujuće te da prilikom terapije pacijenti uvijek uz sebe moraju imati podršku stručnjaka. Procjenjuje se da 100 milijuna ljudi diljem svijeta pati od ozbiljne kliničke depresije te ne reagira ni na jedno dostupno liječenje. 30% njih pokuša samoubojstvo.

Znanstvenici već godinama proučavaju kakve učinke ima psilocibin na poremećaje mentalnog zdravlja. Dosadašnje studije su pokazale obećavajuće rezultate, ali su provođene u prekratkom periodu za procjenu trajnijeg učinka tog sastojka, piše BBC.

U najnovijem istraživanju stručnjaci su 233 ispitanika iz 10 zemalja Europe i Sjeverne Amerike davali doze od 1 mg, 10 mg i 25 mg, pri čemu je najveća doza dala najbolje rezultate.

Kako je izgledao tretman psilocibinom

Većina ispitanika bila je oko 40 godina starosti i patila od teške depresije više od godinu dana, rekli su znanstvenici s Instituta za psihijatriju, psihologiju i neuroznanost na Sveučilištu King's College London.

Poslije primjene jedne doze Comp360 psilocibina od 25 mg, uz psihoterapiju, nakon tri tjedna jednom od tri ispitanika više nije dijagnosticirana depresija, a svaki peti je nakon 12 tjedana prijavio značajno poboljšanje.

Psihijatar James Rucker sa Sveučilišta King's College London smatra da lijek izravno djeluje na mozak, stavljajući ga u fleksibilnije stanje za terapiju. Pacijenti su ležeći na krevetu u mirnom okruženju imali psihodelični "trip", odnosno doživljaj koji se može opisati kao budno sanjanje, u trajanju od šest do osam sati.

"To stanje može biti vrlo pozitivno, ali i negativno. Mogu se, primjerice, prilikom boljeg spoznavanja sebe pojaviti tegobna sjećanja iz prošlosti", rekao je Rucker.

Mogući problemi

Sljedeći dan i tjedan dana kasnije pacijenti su dobili psihološku podršku i govorili o svojim iskustvima. Neki od njih prijavili su nuspojave poput glavobolje, mučnine, ekstremnog umora, ali i razmišljanja o samoubojstvu.

Znanstvenici koji su radili na istraživanju su kazali kako je očekivano da se određenom broju ispitanika pojavila misao o samoubojstvu, no neki drugi stručnjaci smatraju kako bi takvo nešto moglo predstavljati problem.

Voditelj Odjela za psihijatriju na Sveučilištu Edinburgh, Andrew McIntosh, rekao je kako je ova studija pružila "najjači dokaz do sada da su opravdana daljnja i veća ispitivanja psihodelika".

"Psilocibin bi mogao biti potencijalna alternativa antidepresivima koji su se propisivali desetljećima", dodao je.

No postoji još jedna zamjerka - učinci terapije psilocibinom počeli su nestajati nakon 12 tjedana.

"Depresija može biti dugotrajan problem i potrebno je pratiti pacijente dulje od 12 tjedana", rekao je psihijatar Ravi Das sa Sveučilišta College London.

Uskoro bi trebalo krenuti drugo istraživanje u kojem će se analizirati koliko je doza psilocibina potrebno za sprječavanje povratka depresije.

Studija naziva Single-Dose Psilocybin for a Treatment-Resistant Episode of Major Depression objavljena je u časopisu New England Journal of Medicine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.