Znanstvenici našli dokaze da se koronavirus može prenijeti preko posteljice na fetus

Foto: 123rf

PREMA nalazima novog istraživanja provedenog u Italiji, koronavirus se može preko posteljice trudnice prenijeti na fetus.

Dvije bebe koje su rodile žene zaražene covidom-19 bile su rođene već zaražene, kazao je imunolog Claudio Fenizia sa Sveučilišta u Milanu na konferenciji koju je organiziralo Međunarodno društvo za borbu protiv AIDS-a, piše CNN.

Znanstvenici su tijekom istraživanja promatrali 31 ženu zaraženu koronavirusom, a koje su bile u kasnijoj fazi trudnoće. Temeljito su testirali žene, njihove bebe nakon rođenja, posteljicu, pupčanu vrpcu, vaginalnu tekućinu i majčino mlijeko te uočili da je dvoje novorođenčadi bilo pozitivno na koronavirus odmah pri rođenju.

Antitijela nađena u krvi pupčane vrpce

"Naši rezultati ukazuju na to da se vertikalni prijenos dogodio u dva od 31 slučaja ", rekao je Fenizia.

"Virus je pronađen u posteljici, krvi u pupčanoj vrpci, u vagini trudnice i u mlijeku", napisali su istraživači u sažetku svog rada.

Posteljice su bile upaljene, što je znak infekcije. U krvi iz pupčane vrpce jednog od novorođenčadi bila su antitijela koja su ukazivala na nedavnu infekciju. Te vrste antitijela obično se ne prenose s majke na dijete, tako da pokazuju da je fetus bio direktno zaražen, rekao je Fenizia.

"Srećom, žene su se zarazile u kasnijoj fazi trudnoće tako da je malo vjerojatno da je virus utjecao na razvoj beba“, rekao je.

Zika virus može s trudnice prijeći na nerođeno dijete, ponekad uzrokujući ozbiljna oštećenja mozga. HIV, virus koji uzrokuje AIDS, također se može prenijeti rođenjem.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.