Istraživanje: U Aziji i SAD-u sve manje ptica, značajno pao broj svih vrsta

Foto: Epa

PREMA podacima iz dviju najnovijih studija, u Aziji i SAD-u zabilježen je značajno manji broj ptica, piše BBC.

Prvo istraživanje koncentriralo se na populacije ptica u Sjevernoj Americi te je uočeno kako je danas u SAD-u i Kanadi 29% (oko tri milijarde) manje ptica u odnosu na 1970. godinu.

Druga studija provedena je u Aziji i upozorava na krizu broja ptica pjevica gdje ih je, primjerice, na otoku Javi u Indoneziji više u kavezima nego na slobodi.

Istraživanja su objavljena u časopisima Science i Biological Conservation.

Kako su mogle nestati tri milijarde ptica?

Studija koja se bavila brojem ptica u Sjevernoj Americi otkrila je kako se njihova populacija smanjila na svim vrstama staništa, od travnjaka do obala ili pustinja. Znanstvenici smatraju da je za ovakvu situaciju najviše odgovoran čovjek, odnosno gubitak prirodnih staništa zbog ljudskih aktivnosti.

"Znali smo da opada broj nekih vrsta, ali smo mislili da zato raste broj onih koje se bolje prilagođavaju ljudskom okruženju“, rekao je ornitolog Ken Rosenberg s Cornellovog instituta za ornitologiju.

Znanstvenici su objedinili sva praćenja i analize broja populacije ptica na području Sjeverne Amerike koja su rađena u posljednjih 50 godina, odnosno od 1970. godine.

"Uočili smo globalni neto pad broja jedinki, a zaprepastilo nas je to da je najveći pad zabilježen kod svakodnevnih, nama najpoznatijih vrsta ptica koje smo navikli susretati po dvorištima ili parkovima“, kazao je Rosenberg i dodao kako smatra da bi ovaj isti obrazac mogao vrijediti i za ostale dijelove svijeta.

Prodaja ptica pjevica

Trgovina pticama pjevicama je u dijelovima Azije vrlo unosan posao, posebno na otoku Javi u Indoneziji.

Na tom otoku oko 75 milijuna ptica nalazi se u kavezima. Ptice pjevice su posebno tražene i zbog natjecanja u pjevanju gdje se pjesme ptica u kavezima ocjenjuju po melodiji, trajanju i glasnoći. Vlasnici najboljih ptica mogu zaraditi i po nekoliko desetaka tisuća eura po natjecanju.

Zbog velike potražnje, mnoge ptice se hvataju iz divljine što, smatraju lokalni ornitolozi, prijeti opstanku brojnih vrsta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.