Istraživanje: Ženke zmija imaju klitorise

Ilustracija: EPA

AUSTRALSKI znanstvenici ustanovili su da ženke zmija imaju klitorise, prenosi BBC istraživanje koje je prvo pružilo ispravne anatomske opise genitalija ženki zmija. Zmijski penisi proučavaju se desetljećima, ali je ženski spolni organ bio zanemaren. Megan Folwell, doktorandica i voditeljica istraživanja, rekla je da se klitoris nalazi u repu. 

Zmije imaju dva pojedinačna klitorisa, odvojena tkivom i skrivena na donjoj strani repa. Organ s dvostrukom stijenkom sastoji se od živaca i crvenih krvnih zrnaca, a tkivo je slično erektilnom. Folwell je rekla da je s istraživanjem počela zbog toga što joj dosadašnja istraživanja nisu imala smisla. "Znam da [klitoris] postoji kod mnogih životinja i nema smisla da ne bude kod svih životinja", rekla je. 

Proučeno 9 vrsta

Njezin tim zatim je to provjerio na raznim zmijama, secirajući ukupno devet vrsta. "Do sada su znanstvenici vjerovali da je seks kod zmija uglavnom povezan s prisilom i da mužjak zmije prisiljava na parenje", kaže Folwell. "Ali sada s pronalaskom klitorisa možemo početi više gledati prema zavođenju i stimulaciji kod zmijskog parenja", navodi se. 

Primijetila je da je kod nekih vrsta zmija klitoris krhak i posebno malen - manji od milimetra. Također je prevladavalo uvjerenje da ženke zmija imaju manju verziju muškog spolnog organa, kao što je slučaj kod varana. Tako su u nekim prethodnim studijama o interseksualnim zmijama znanstvenici penis pogrešno označili kao klitoris.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.