Istraživanje: Zika može ući u mozak odraslih osoba i razoriti ga

Ilustracija: Guliver images/Getty, 123rf

ISTRAŽIVANJA su pokazala da zika virus ima razarajući učinak i na neke tipove stanica mozga odraslih osoba, a ne samo na mozak fetusa, objavljeno je u četvrtak u SAD-u.


Prema istraživanju objavljenom u časopisu Cell Stem Cell, taj virus može uništiti stanice odraslih koje se koriste za učenje i pamćenje.

"Pokazalo se da zika može ući u mozak odraslih osoba i razoriti ga", rekla je jedna od suautorica Sujan Shresta, profesorica na La Jolla Institute of Allergy and Immunology.

Dok je učinak virusa zika na fetus dokazan, posebice opasnost da izazove mikrocefaliju, to nije slučaj s odraslima. Stanice u dva dijela mozga pokazale su se posebno osjetljivima na virus, među kojima u hipokampusu.

Znanstvenici su također naglasili da se dugoročni učinci na mozak teško mogu predvidjeti.

Mikrocefalija nije jedina posljedica kod djece

Još jedno istraživanje nedavno je otkrilo kako mikrocefalija, sindrom pri kojem je glava bebe manja od prosječne, nije jedina posljedica zika virusa. Nedavno provedena studija otkrila je novi popis stanja koje zika može uzrokovati kod djece. Jedna od posljedica je i artrogripoza, ukočenost zglobova kod djece.

Zglobovi djece koja boluju od tog stanja imaju cilindrični oblik, srastaju te djetetu onemogućavaju kretanje. Brazilski znanstvenici upozorili su kako artrogripozu treba staviti na popis posljedica koje se javljaju kod novorođenčadi koja su bila izložena zika virusu. Donedavno je to bila bolest koja se javljala kod jedne od tri tisuće beba. Do prošle godine nije se povezivala s majčinim virusnim infekcijama.

Novija su istraživanja pokazala da je nedavno u Brazilu rođeno sedmoro djece s artrogripozom. Voditeljica istraživanja Vanessa van der Linden naglasila je kako postoji cijeli niz posljedica koje se mogu javiti kod djeteta koji su rođeni s normalnim opsegom glave, poput vizualnih ili slušnih oštećenja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.