Italija ide na nove izbore?

Foto: EPA

ZAMJENIK talijanskog premijera Matteo Salvini izjavio je u četvrtak kako nema šanse da vladajuća koalicija izgladi razmirice te da su jedini izlaz iz sadašnje situacije novi izbori, javlja Reuters.

Vođa ekstremno desne stranke Liga izjavio je kako je premijera Giuseppea Contea obavijestio da je koalicija Lige i Pokreta pet zvjezdica propala.

Parlament, koji je sada na ljetnim praznicima, mogao bi se sastati idući tjedan kako bi proveo potrebne proceduralne korake, rekao je Slavini, govoreći o potrebi održavanja glasanja o povjerenju vladi i ostavci premijera.

Zamjenik talijanskog premijera Luigi Di Maio rekao je da se njegov Pokret pet zvijezda ne boji novih izbora.

"Mi smo spremni"

"Mi smo spremni, nimalo nam nije stalo do funkcija u vladi i nikada nam nije ni bilo", rekao je.

Di Maio je optužio Salvinija, koji jako dobro stoji u anketama, da "obmanjuje zemlju" i da će mu Talijani prije ili kasnije okrenuti leđa.

Napetosti između dviju stranaka izbile su na vidjelo u srijedu kada su u parlamentu glasale jedna protiv druge vezano za projekt brze željezničke veze s Francuskom.

Pokret pet zvijezda ima više mandata od Lige, ali Salvinijeva stranka po anketama ima dvostruko veću potporu birača i često je prijetila da na novim izborima želi kapitalizirati tu prednost.

Ipak, ostaje za vidjeti hoće li se Salvinijevi planovi ostvariti. Tjeranje nacije na izbore u kolovozu, kada je većina Talijana na godišnjem odnoru, neuobičajeno je i riskantno.

Predsjednik Sergio Mattarella jedina je osoba koja može raspustiti parlament i možda to neće htjeti učiniti uoči priprema u listopadu za donošenje proračuna za 2020. koji onda idućega mjeseca mora biti predstavljen parlamentu.

Italija u cijelom poratnom razdoblju nikada nije održala izbore na jesen.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.