Puhovski o mogućem padu Vlade: Ovo je kao onaj vic da je Tito umro samo mu se to nitko ne usudi reći

Screenshot: YouTube

POLITIČKI analitičar Žarko Puhovski za Index je komentirao današnje događaje u Saboru u kojem već treći tjedan zaredom nije utvrđen kvorum te se zbog toga odustalo od glasanja.

"Ova situacija me podsjeća na stari vic koji se potajno pričao u Jugoslaviji da je Tito umro samo mu se to nitko nije još usudio reći. Jučer nas je Orešković uvjeravao da su brojke potpuno jasne. Problem je što ne znamo u kojoj se mjeri radi o unutarnjim igrama i sabotiranju, a u kojoj mjeri je riječ o napuštanju broda", kaže Puhovski.

"Zastupnici vidno šokirani"

Istaknuo je kako su zastupnici danas bili vidno šokirani u Saboru.

"To se najbolje vidjelo na jadnom Reineru. Oni ne kontroliraju većinu. Zahvaljujući tome što se Milanović ponaša uvrijeđeno jer smatra da su ga Mostovci izdali, na drugoj strani se ne pokušava komponirati većina nego čekaju da im vlast padne u ruke" kaže Puhovski i dodaje da se politika ne može voditi uvrijeđeno.

Kaže da novi izbori praktički nisu mogući do jeseni jer nisu izabrani suci Ustavnog suda.

"Most sabotira izbore jer bi njihovi rezultati vjerojatno bili takvi da ne bi ni ušli u Sabor. Svi će se pokušati praviti kao da je sve to normalno jer ionako važnih zakona nema na dnevnom redu", kaže Puhovski.

Ističe da je nefunkcioniranje Vlade veći problem od nefunkcioniranja Sabora.

"Vlada ne funkcionira"

Nedostatak kvoruma za Index je komentirao i politički analitičar Ivan Rimac.

"To ne znači da je Vlada pala iako je operativno to veliki problem. Vlada ne funkcionira i možemo se zapitati imamo li u ovakvim uvjetima vladu i nalazimo li se u poziciji u kojoj nema operativnog upravljanja državom. Na političkim strankama je da uoče da nema kvoruma i pokrenu glasanje o povjerenju Vladi", kaže Rimac.


Smatra da politički gledano ovo još ništa ne znači, no ističe kako razvijene demokracije ovakve situacije rješavaju na drugačiji način.

"Ipak u razvijenim demokracijama ovakve se situacije razmatraju kako problem", kazao je Rimac i potvrdio kako se unutar pravnog sustava ovakva situacija može nastaviti unedogled, ali i dodao kako to ne smio biti slučaju unutar političkog sustava.

Naveo je primjer talijanskog premijera Mattea Renzija koji je zahtjevao da se glasa o povjerenju Vladi prije glasanja o zakonu o istospolnom partnerstvu.

"Ako neki zakonski prijedlog vlade ne prođe, tada se automatski pristupa glasanju o povjerenju vladi jer se smatra da Vlada ne može osigurati većinu u parlamentu", kaže Rimac.

Kaže da je kod nas situacija čudna jer imamo opstrukcijski model.

"Ako i ne postoji većina koja bi srušila Vladu, oporba prati jesu li se svi vladajući zastupnici odazvali na sjednicu te ako nisu napuštaju sjednicu i tako ruše kvorum. U slučaju da se najavi glasanje o Vladi vjerojatno bi se svi ti zastupnici pojavili na sjednici i izglasali povjerenje Vladi. Ipak, obzirom na apstinenciju naših zastupnika od naših dužnosti, moguća je i ovakva kombinacija u kojoj vlada tehnički gledano ima većinu, ali je ne može ostvariti jer se zastupnici ne pojavljuju u saboru", kaže Rimac.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.