Ivan Vrdoljak odgovorio HDZ-u: Proizvode afere da bi odvukli pozornost od Karamarka

Foto: FAH

"AKO SMO kao prethodna Vlada možda propustili priliku dati jaču potporu kurikularnoj reformi, koja je danas dovedena u pitanje perfidnim bojkotom, s ciljem da neke marginalne skupine u hrvatskom društvu preuzmu glavnu riječ u hrvatskom obrazovanju, danas svi moramo stati u obranu reforme, u obranu kolege Borisa Jokića i cijelog ekspertnog tima", poručio je s današnje konferencije za medije predsjednik HNS-a i saborski zastupnik Ivan Vrdoljak.

Podsjetio je da je prethodna Vlada omogućila da se proces reforme provodi neovisno i neometano.

"Osigurali smo sredstva i nismo se miješali. Ako smo tako postupili i nismo se time previše dičili, jer smo smatrali da reforma nije naš, nego posao struke, onda je danas vrijeme da stanemo u obranu te reforme", poručio je Vrdoljak.

"Moramo svi, i kao političari, i kao građani, i kao roditelji djece koja i jesu subjekt kurikularne reforme, u srijedu izaći na prosvjed i reći dosta je. Hrvatska je paralizirana zemlja. Hrvatske institucije, Vlada i Sabor rade u leru, ne znaju što im je cilj i politika, i ne funkcioniraju. Zato je i došlo do problema u realizaciji reforme i zato su marginalne skupine i došle u priliku da zaustave proces bolje budućnost hrvatske države i boljeg školovanja naše djece i moje djece. Zato svi moramo stati iza struke i iza znanja - ne iz političkih, nego iz građanskih i vrijednosnih razloga - i podržati cijeli ekspertni tim".

Pozvao Jokića da ustraje

"U pravilu se u ovih 25 godina hrvatske samostalnosti događalo da pametniji popuste i odustaju, i zbog toga nam nije dobro. Zato pozivam kolegu Jokića i sve ljude koji su radili na ovoj reformi da ne odustaju, jer ako uvijek budu pametniji odustajali, nećemo dobro završiti", zaključio je.

Saborska zastupnica HNS-a i gradonačelnica Kraljevice Nada Turina Đurić upozorila je da je, unatoč činjenici da su vladajućima puna usta "reformi", na djelu rušenje reforme svih reformi – reforme koja bi učila djecu vještinama, kreativnosti i otvarala prostor za inovativnost – sve ono što nedostaje i što je razlog da Hrvatska ne samo u obrazovnom, nego ni u gospodarskom smislu ne stoji najbolje. Poručila je da se politika, kao ni do sada, ne bi trebala miješati u stručno postavljanje reforme, ali bi svakako trebala osigurati da reforma ugleda svjetlo dana čim prije, kako bi iz sustava izlazili mladi ljudi koji su sposobni biti samostalni, uključiti se u tržite, biti uspješni i izvući ovu zemlju iz krize.

"Ovo je reforma svih reformi i ako to kolege iz HDZ-a, MOST-a i ostali, a pogotovo iz nekih marginalnih skupina ne razumiju, onda je zaista vrijeme da odu", poručila je Nada Turina Đurić.

Odgovorio na optužbe HDZ-a

Vrdoljak je konstatirao i kako Tomislav Karamarko mora odstupiti s pozicije potpredsjednika Vlade zbog afere Konzultantica. Dodao je da Hrvatskoj, stabilnosti radi, trebaju novi izbori.

Okupljenim novinarima ustupio je i dokumentaciju na kojoj je vidljivo da od 2009. godine nema veze s tvrtkom ATO Inženjering iz Osijeka.

Na prozivke HDZ-a odgovorio je kako se radi o pokušaju skretanja pozornosti s afere supružnika Karamarko, zaustavljanja kurikularne reforme te poskupljenja usluga u zdravstvu.

HDZ-u je poručio kako bi bilo bolje da krenu s poslom, umjesto da pokušavaju proizvoditi marginalne afere.

Podsjetimo, HDZ je jučer prozvao Vrdoljaka u kontekstu višemilijunskog sukoba interesa oko tvrtke ATO Inženjering.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.