Ivana Maletić ostala bez plaće u EU parlamentu. Sad će imati 21.837 eura bruto

Foto: Marko Prpić/Pixsell

HDZ-ova Ivana Maletić više neće biti zastupnica u Europskom parlamentu u Bruxellesu, već odlazi na gotovo tri puta veću plaću u Luksemburg, gdje će biti hrvatska članica Revizorskog suda Europske unije.

Maletić je na prvim hrvatskim izborima za Europski parlament u travnju 2013. godine postala hrvatska zastupnica kao kandidatkinja HDZ-a, potom je ponovno izabrana i na izborima za Europski parlament 2014. godine, gdje je odradila petogodišnji mandat, a sad polako pakira kofere te iz Bruxellesa seli u Luksemburg gdje će stupiti na novu dužnost 15. srpnja.

Saborski odbor za europske poslove u veljači je većinom glasova i jednim protiv za članicu Revizorskog suda Europske unije u mandatnom razdoblju od 2019. do 2025. podržao kandidaturu HDZ-ove europarlamentarke Ivane Maletić koja je najavila da će zbog nove dužnosti zamrznuti članstvo u HDZ-u i napustiti mjesto potpredsjednice HDZ-a.

S plaće od 8700 eura bruto na 21.837 eura bruto

Kao europarlamentarka Maletić je, kao i svi zastupnici, imala 8700 eura bruto plaću, dok je osnovna mjesečna plaća člana Europskog revizorskog suda 21.837 eura bruto, a oporezuje se po propisima EU-a. Na osnovnu plaću idu i određeni dodaci, ovisno o pojedinačnim životnim situacijama i obiteljskim okolnostima svakog člana. Ivana Maletić potvrdila je da će se u Luksemburg doseliti sa suprugom i troje djece.

Maletić je medijima otkrila da je kandidaturu za Revizorski sud EU-a inicirala ona sama, navodeći kako je to velik korak u njenoj profesionalnoj karijeri i nastavak rada na onome što je izrazito zanima.

Članove Europskog revizorskog suda sa sjedištem u Luksemburgu predlažu matične države članice te ih, nakon savjetovanja s Europskim parlamentom, imenuje Vijeće. Članovi se imenuju na obnovljivi mandat od šest godina, a svoju dužnost moraju obavljati potpuno neovisno i u općem interesu Europske unije.

Europski revizorski sud osnovan je radi revizije financija EU-a. Polazišne su točke za revizijske aktivnosti proračun i politike EU-a, prvenstveno u područjima vezanima uz rast i zapošljavanje, dodanu vrijednost, javne financije, okoliš i klimatske promjene. Sud provodi reviziju prihodovne i rashodovne strane proračuna EU-a.

Maletić je u EU parlamentu bila članica Odbora za ekonomsku i monetarnu politiku i zamjenska članica Odbora za proračun, Odbora za regionalni razvoj i Odbora za porezna pravila Europskog parlamenta.

Što se tiče Hrvatske, na prvu veću funkciju dospjela je 2005. kad je imenovana pomoćnicom tadašnjeg ministra financija Ivana Šukera, potom je 2008. u istom Ministarstvu imenovana državnom tajnicom.

Obećala otvaranje 180.000 radnih mjesta u Hrvatskoj i ostala u Bruxellesu

U travnju 2010. je imenovana na dužnost zamjenice glavnog pregovarača u postupku pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji, a članicom HDZ-a postaje u lipnju 2012. godine, nakon što je Tomislav Karamarko u svibnju iste godine postao predsjednikom te stranke.

Potom je dva puta izabrana za hrvatsku zastupnicu u Europskom parlamentu.

Maletić se 2016. godine uključila u predizbornu kampanju HDZ-a te je bila zadužena za izradu programa stranke i za promoviranje ekonomske politike stranke. Tako je u kolovozu te godine dala veliki intervju za Jutarnji list u kojem je obećala da će HDZ, ako dođe na vlast, "otvoriti 180 tisuća radnih mjesta", no umjesto toga, veliki broj stanovnika naše zemlje je radna mjesta potražio u Irskoj i Njemačkoj.

"Ključ je porezna reforma i reindustrijalizacija", tumačila je Maletić tada svoju viziju ekonomske politike buduće vlade, a iako se očekivalo da će ona, nakon što je HDZ pobijedio na izborima, dobiti ministarsku fotelju, ona je nakon izbora ipak odlučila ostati na dobro plaćenoj poziciji eurozastupnice u Bruxellesu.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.