Ivošević: Slobodnu uređuje HDZ

Foto: FaH

PROTIV splitskog dogradonačelnika Bojana Ivoševića prije nekoliko dana podignuta je optužnica zbog prijetnji novinarkama Slobodne Dalmacije. Prijeti mu do pet godina zatvora. Dalmatinski portal objavio je detalje spisa te optužnice, odnosno poruke urednice glavne gradske rubrike Slobodne Nikoline Lulić i splitskog dogradonačelnika. 

Ivošević je htio doznati tko je pisao tekst da su ilegalno zasadili 10 borova na Marjanu i da šire neistine da je to prva sadnja u 30 godina. U potpisu su stajali inicijali M. P., a Ivošević je planuo kada je saznao da se radi o Marinu Prvanu, koji je na izborima bio na listi Možemo.

Prva poruka je poslana 15 minuta nakon inkriminiranog razgovora, zadnja sat i pol kasnije, piše Dalmatinski portal. Ivošević porukama objašnjava da je sadnja stabala na Marjanu bila zakonita te da u 30 godina nijedno stablo nije zasađeno sukladno zakonu.

"Uspoređujete kruške i jabuke i na temelju toga optužite gradonačelnika da laže. A to je zrelo za HND...", piše Ivošević, dok Lulić traži tko je M. P. Urednica zaključuje kako način razgovora nije bio primjeren i piše da će se probati distancirati od njegovih riječi. Ivošević odgovara da gleda novinare kao kolege jer ono što aktivisti rade je jako slično. 

Ivošević: Slobodna je postala negativna prema Gradu kad je odbio financirati projekt od 460 tisuća kuna

"Ako triba možemo i kavu popit pa eto da ne ispada da se ni ne znamo. Ja samo govorim iz srca. Nijedna druga osoba na mom mistu vjerojatno ne bi pričala s novinarima pa ni tako, niti ikako drugačije. Ja eto razlikujem politiku kuće od novinara i urednika pojedinačno, ali to ne znači da im neću reć šta mislim iz srca.

Jer da kradem i uhljebljujem onda bi me bolila briga šta ko piše i laže, ali kada znam koliko smo se i ja i familija odrekli da bi sve pošteno stekli, onda me na ljudskoj razini vrijeđa ovakav odnos", piše Ivošević Lulić. Razgovor završava zaključkom da će mu se javiti za kavu u nadi da će se uspjeti bolje razumjeti. 

Ivošević je u svojoj obrani naveo da je uređivačka politika Slobodne Dalmacije postala negativna kada su u Gradu Splitu odbili financiranje projekta od 460 tisuća kuna. On je to smatrao vrstom legalnog reketa, ali je takvo ponašanje i politiku novinske kuće prihvatio. Kazao je i da su iz Slobodne Dalmacije zatražili novi sastanak, ali bez njega. Kada je Puljak odbio dati novac, Slobodna Dalmacija postala je još negativnija prema politici Grada, naveo je Ivošević. 

Ivošević rekao da uređivačku politiku Slobodne kroji HDZ

Razgovor s Lulić okarakterizirao je kao prijateljski, kazao je kako su poslije razmjenjivali poruke. Ustvrdio je kako nije istina da u Gradu blokiraju rad Slobodne Dalmacije. Tvrdi da su bili spremni surađivati, ali ne i dati 460 tisuća kuna da bi se lijepo pisalo o njima. 

Ivošević je naveo kako su razgovarali o uređivačkoj politici kuće i da je on rekao kako je kroji HDZ, a da mu je Lulić odgovorila da ne može reći da to nije istina. Tvrdi i da mu je kazala da nije bila za objavu članka o njegovom ocu, nego da je to naredila viša uređivačka struktura pa je on zaključio da se radi o pritisku politike te kazao: "Svima onima koji svjesno stavljaju moju familiju u usta, napit ću se krvi. Objavit ću list Okupirana Dalmacija u kojem ću navesti koliko svaki grad i općina daju Slobodnoj Dalmaciji."

Tako je Ivošević objasnio kontekst da će se napiti krvi. Ne smatra da je to prijetnja. Ivošević drži da iza svega stoji HDZ pa je nabrojio i članstvo u stranci članova obitelji novinarki. Smatra da glavna urednica cijelo poslovanje temelji na ugovorima s HDZ-om. Čuo je da se novinarke ne smatraju ugrožene pa tako drži da nema kaznenog djela. 

Urednica Slobodne kaže da je Ivošević bio izrazito neugodan, tražio naslov preko cijele stranice "Oprosti, Bojane"

Lulić je, pak, navela da je Ivošević bio izrazito neugodan. Držao je monolog zbog teksta o sadnji stabala. Ivošević je tvrdio da je članak notorna laž i da ovo nije prvi put da Slobodna Dalmacija objavljuje neistine o njemu i članovima njegove obitelji. Rekla mu je da će provjeriti tko je autor. Nazvala ga je kasnije.

On je i dalje bio vrlo uzrujan. Nastojala je komunikaciju održati u granicama pristojnosti, no Ivošević je počeo govoriti da ga Slobodna reketari, da to neće proći, da se njega ne može kupiti i da neće dati ni lipe iako je traženo pola milijuna kuna. Poručio je da novinare Slobodne Dalmacije može biti sram, da su plaćenici HDZ-a i da pišu u njihovom interesu. 

Lulić je ponudila ispravak, ali ga je Ivošević odbio. Kontaktirala je kolegice Budimir i Barbarić. Nisu ništa našli problematično s tekstom. Lulić je otkrila Ivoševiću tko je pisao tekst, a on je i dalje bio ljutit te joj je rekao da nisu normalni jer je Prvan bio na listi Možemo. Zaprijetio je prijavom Hrvatskom novinarskom društvu. 

Riječi "krvi ću vam se napiti" Ivošević je uputio dok se žalio na tekst o ocu. Prethodno je izrekao salve uvreda na račun Slobodne Dalmacije. Zaprijetio je da ni on ni gradonačelnik Puljak neće više davati izjave za Slobodnu Dalmaciju dok na cijeloj stranici ne bude pisalo "Oprosti, Bojane".

Urednica nakon razgovora s Ivoševićem otišla na bolovanje

Nakon pola sata Ivošević ju je ponovno nazvao te kazao kako nije mislio ništa osobno, ali da su novinari Slobodne Dalmacije plaćenici HDZ-a. Sasuo je ponovno bujicu uvreda te je bio izrazito neugodan, što Lulić više nije mogla slušati. Nakon toga su uslijedile Ivoševićeve poruke pomirljivog sadržaja. 

Lulić izrečeno nije doživjela kao prijetnju za život i zdravlje, ali jest za posao. Zbog apsolutno neprimjerenog ispada verbalnog nasilja zaključila je da je intencija Bojana Ivoševića bila zastrašivanje novinara Slobodne Dalmacije u obavljanju svakodnevnog posla. Istaknula je kako mu ovo nije prvi ispad prema novinarima Slobodne Dalmacije jer je verbalno već napao četiri novinarke i jednog novinara zbog članaka koji mu nisu bili po volji. 

Nakon toga otišla je na bolovanje jer se izrazito loše osjećala te je zatražila liječničku pomoć, što je sve posljedica razgovora s Bojanom Ivoševićem. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.