Izbjegnuta ustavna kriza: Izabrano 10 sudaca Ustavnog suda

Foto: FaH

SABOR je danas potvrdio 10 ustavnih sudaca čiju je listu prethodno predstavio Saborski odbor za Ustav.

Ustavni suci su Marijo Jelušić, Miroslav Šumanović, Branko Brkić, Davorin Mlakar, Snježana Bagić, Josip Leko, Ingrid Antičević Marinović, Lovorka Kušan, Rajko Mlinarić te Andrej Abramović.

Odmah po izboru sudaca, predsjednik Reiner je sazvao sjednicu MIP-a kako bi se moglo imenovati tri zamjene za novoimenovane suce koji su saborski zastupnici.

Umjesto SDP-ovih Josipa Leke i Ingrid Antičević-Marinović u saborske će klube Dražen Pros i Davorko Vidović, a HDZ-ova Davorina Mlakara zamjenit će Tomislav Ćorić.

Andrej Abramović, Lovorka Kušan, Branko Brkić, Mario Jelušić i Miroslav Šumanović dobili su maksimalnih 9 glasova.
 
Josip Leko, Davorin Mlakar i Rajko Mlinarić dobili su 8 glasova, a Antičević Marinović  i Snježana Bagić sedam glasova.
 
Dosadašnja predsjednica Jasna Omejec nije dobila ni jedan glas članova Saborskog odbora za Ustav.
 
"Nitko nema ništa protiv gospođe Omejec, ali pravilo je da nitko nema pravo na treći mandat", poručio je predsjednik odbora Robert Podolnjak.
 
Većina među preostalim kandidatima (ukupno 41) nije dobila ni jedan glas članova Odbora. Dva su glasa (Pupovac i Podolnjak) dobili Sanja Barić i Žarko Potočnjak, a po jedan Teodor Antić, Katarina Buljan i Goran Selanec.

Pupovac: Stranke se nisu držale kriterija

Nakon glasovanja, riječ je zatražio Pupovac i ustvrdio kako se parlamentarne stranke, koje su sudjelovale u pregovorima o imenovanja ustavnih sudaca, u dogovoru nisu držale kriterija propisanih Ustavnim zakonom o Ustavnom sudu.

"U Ustavnom sudu imat ćemo četiri odvjetnika, četiri političara, jednog suca iz uprave i dvojicu koji imaju iskustvo sudaca. Nema profesora, stručnjaka za ustavno pravo, osim kolege Jelušića. Imali smo priliku da se dogovorimo, ali smo se dogovorili protivno najvišim kriterijima. Sada imamo priliku da to popravimo na glasanju", rekao je Pupovac.

Podsjetio je kako je među kandidatima bila i profesorica ustavnog prava Sanja Barić, koja je prošle godine dobila podršku 99 zastupnika za sutkinju Ustavnog suda te da joj je do izbora nedostajalo svega dva glasa. "Sada su, međutim, prevagnuli kriteriji koji pokazuju da nismo spremni jačati naše institucije i učiniti ih neovisnima o nama", zaključio je Pupovac.

O predloženim ustavnim sucima Sabor bi trebao odlučiti javnim glasovanjem, koje se očekuje u podne.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.