U Venezueli se održavaju izbori. Maduro: Ako izgubim, bit će krvoprolića

Foto: EPA

Venezuelanci su danas čekali u redovima na biračkim mjestima i glasali na najvažnijim izborima u četvrtstoljetnoj vladavini socijalističke stranke, a predsjednik Nicolas Maduro uvjeren je u pobjedu iako je oporba dobila strastvenu podršku i upozorila na moguće nepravilnosti.

Oporbena čelnica Maria Corina Machado zvijezda je koalicijske kampanje, unatoč zabrani obnašanja javne dužnosti zbog koje je bila prisiljena predati baklju Edmundu Gonzalezu, 74-godišnjem bivšem diplomatu. Gonzalez je dobio potporu čak i od nekih bivših pristaša vladajuće stranke, ali oporba i promatrači sumnjaju u da će izbori biti pravilni.

Maduro: Doći će do krvoprolića ako izgubim

Oni ističu da odluke izbornih tijela i uhićenja oporbenjaka imaju za cilj stvoriti razne prepreke. Maduro, čiji reizbor 2018. Washington i neke druge zemlje ne smatraju legitimnim, rekao je da Venezuela ima najtransparentniji izborni sustav na svijetu te je upozorio da će doći do krvoprolića ako on izgubi.

Birališta se zatvaraju u 18 sati po lokalnom vremenu, a rezultati bi mogli biti objavljeni tijekom noći na ponedjeljak i u narednim danima. Maduro je bio na vlasti kad je Venezuelu pogodio gospodarski kolaps, kao i emigracija otprilike trećine stanovništva.

Istovremeno je došlo do naglog pogoršanja diplomatskih odnosa s SAD-om i EU uz sankcije koje su dodatno oštetile ionako posrnulu ekonomiju zemlje koja ovisi o izvozu nafte.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.