Izetbegović: Spriječeni su pokušaji da se u BiH uveze radikalni islam

Foto: FAH

POKUŠAJI da se u Bosnu i Hercegovinu uveze radikalni islam i nametne kao dominantan uspješno su spriječeni jer je među njezinim muslimanima prevladala svijest o islamu kao religiji mira kao i o njihovom pripadanju Europi, ocijenio je u četvrtak u Sarajevu bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Sudjelujući kao panelist u raspravi organiziranoj pod nazivom Budućnost islama i muslimana u Evropi na primjeru BiH i Andaluzije, Izetbegović je kazao kako bosanskohercegovačko iskustvo može poslužiti kao model po kojemu bi se današnja Europa trebala ponašati u dodiru s islamskim svijetom suočenim s turbulentnim promjenama.

Rat u BiH i zločini nad muslimanima koji u njoj žive su otvorili prostor i za radikalizaciju i za "otpadništvo od civilizacije", smatra Izetbegović, no pri tom ističe kako su prevladavajuća svijest o islamu kao objavi mira, a ne uništavanja i smrti, udružena sa sviješću o pripadnosti Europi i njenim demokratskim mehanizmima i slobodarskim tradicijama, omogućili da se takve devijacije "ograniče na minimum".

"Zahvaljujući udruženom djelovanju vlasti, Islamske zajednice i partnerskih institucija iz Europe obustavljen je proces bujanja džemata koji su djelovali izvan okrilja Islamske zajednice u BiH, zaustavljen je odlazak iz BiH na strana ratišta, a radikalna ideologija je gurnuta na marginu društva i stavljena pod kontrolu", ustvrdio je Izetbegović.

Kazao je i kako razumije strah koji u Europi vlada od terorizma, ali je istaknuo kako to ne smije biti razlog da se europske države zatvore i odbiju se suočiti sa svijetom izloženom slomovima, društvenim promjenama i prevratima.

"Umjesto zatvaranja u sebe poput školjke, Europa se treba otvoriti i beskompromisno djelovati kao saveznik muslimana jer samo to savezništvo može poraziti devijantnu ideologiju tekfira (anatemiziranja navodnih nevjernika) i smrti, čije su najveće žrtve upravo muslimani", kazao je Izetbegović.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.