Izglasan novi zakon o studentskom radu, evo što se sve mijenja

Ilustracija: Dubravka Petric/PIXSELL

HRVATSKI sabor izmijenio je Zakon o obavljanju studentskih poslova i tako proširio krug studenata koji mogu raditi preko studentskih ugovora.

Takvu mogućnost dobili su i strani studenti koji nisu državljani članica Europske unije, studenti pod međunarodnom zaštitom i studenti na razmjeni.

U Hrvatskoj je trenutno nekoliko stotina studenata kojima bi se tim izmjenama omogućio rad preko studentskih ugovora, precizirala je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Potporu zastupnika dobile su izmjene Zakona o provedbi uredbi Europske unije iz područja platnog prometa. Primjenom jedne od njih u domaćim se bankama očekuje smanjivanje naknada za prekogranična plaćanja u eurima kao posljedica njihovog izjednačavanja s odgovarajućim naknadama za nacionalna plaćanja u kunama.

Sabor je izmijenio Zakon o vodi za ljudsku potrošnju slijedom čega se  propisuju parametri koje takva voda mora ispunjavati.  

Desetak zakonskih prijedloga poslao je u drugo čitanje, među njima su izmjene Zakona o sprječavaju nereda na športskim natjecanjima te Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama kojima će se te potpore za drugih šest mjeseci djetetova života povećati od 1. travnja ove godine.