Izglasana nagodba za Agrokor

Foto: Index

DANAS je u dvorani Košarkaškog centra Dražen Petrović (Cibona) u Zagrebu održano ročište o nagodbi vjerovnika u Agrokoru, ujedno i najveće sudsko ročište u povijesti Hrvatske.

Na ročište su pozvani svi vjerovnici, pri čemu je ukupno 3.069 vjerovnika imalo otvorene tražbine s kojima mogu glasati. Ročište je, odlukom Trgovačkog suda, bilo zatvoreno za javnost, a vodila ga je sutkinja Trgovačkog suda Nevenka Siladi Rstić.

Za nagodbu u Agrokoru glasali su vjerovnici s 27,08 milijardi kuna tražbina od ukupnog iznosa od 33,75 milijardi kuna.

Sada svi prisutni vjerovnici moraju potpisati zapisnik, čime je ročište gotovo. Sutkinja Nevenka Siladi Rstić najavila je da bi već u četvrtak Trgovački sud mogao donijeti rješenje kojim će potvrditi zakonitost nagodbe vjerovnika.

Tijek događaja:

15:10 Za nagodbu u Agrokoru tako su glasovali vjerovnici s 27,08 milijardi kuna tražbina od ukupnog iznosa od 33,75 milijardi kuna. Sada svi prisutni vjerovnici moraju potpisati zapisnik, čime je ročište gotovo. Sutkinja Nevenka Siladi Rstić najavila je da bi već u četvrtak Trgovački sud mogao donijeti rješenje kojim će potvrditi zakonitost nagodbe vjerovnika.

15:05 Agrokorovi vjerovnici izglasali su nagodbu. Za nju su glasali vjerovnici s 80,2 posto ukupnih tražbina.

15:00 Tehnička služba zamolila je prisutne vjerovnike da "privedu glasanje kraju". U tijeku je posljednja provjera prije objave rezultata. Sutkinja je kazala kako će, u slučaju donošenja pozitivne odluke, rješenje biti vrlo brzo doneseno, moguće već sutra.

14:55 Glasanje o nagodbi u Agrokoru trebalo bi biti održano ubrzo. Prisutni predstavnici vjerovnika glasat će mobilnom aplikacijom koju su dobili danas prilikom registracije, na ulazu u dvoranu Košarkaškog centra Dražen Petrović (Cibona) u Zagrebu. Vjerovnici s osporavanim tražbinama zamoljeni su za provjeru aplikacije kako bi mogli glasati na ročištu.

14:45 "Utvrđene su ukupne tražbine od 25,3 milijarde kuna. Prvim glasanjem su pravo glasa o nagodbi dobili prisutni vjerovnici s dodatnih osam milijardi kuna pa je ukupan iznos vjerovnika s pravom glasa 33,7 milijardi kuna", kazala je sutkinja prisutnim vjerovnicima u dvorani i dodala da je na ročištu od toga prisutno 31,8 milijardi kuna odnosno 2978 vjerovnika. 

Za izglasavanje nagodbe potreban je glas vrijednosti dvije trećine potraživanja, odnosno vjerovnika koji ukupno od Agrokora potražuju 22,5 milijardi kuna. 

14:40 Sutkinja Nevenka Siladi Rstić se vratila u dvoranu i pozvala prisutne da uđu. Slijedi glasanje o nagodbi.

14:20 Uskoro se očekuje glasanje o nagodbi u Agrokorovom ročištu. Svoj glas dat će svi danas prisutni vjerovnici u dvorani Cibone. 

Ukupan iznos utvrđenih tražbina na dan 29. lipnja 2018. iznosio je 42,64 milijarde kuna. Umanjeno za međukompanijske tražbine i namirene tražbine to trenutno daje pravo glasa u iznosu od 25,2 milijarde kuna. Ukupan iznos osporenih tražbina za koje postoji mogućnost da će im biti odobreno pravo glasa iznosi oko 12,1 milijardu kuna. Za postizanje nagodbe potrebno je 67 posto glasova.

13:50 Održano je prvo od dva današnja glasanja. Vjerovnici s osporenim tražbinama dobili su pravo glasa. Sutkinja je odredila novu stanku od 15 minuta kako bi svi oni bili dodani dosadašnjim vjerovnicima i ponovo izračunala vrijednost njihovih tražbina. Nakon stanke očekuje se glasanje o nagodbi. O nagodbi će se izjasniti svi prisutni predstavnici vjerovnika. 

13:35 Očekuju se rezultati prvog glasanja, onog o osporavanim tražbinama. Na ročištu o nagodbi vjerovnika u Agrokoru je prisutno 450 predstavnika vjerovnika. Dio njih su odvjetnici koji imaju punomoć deset i više vjerovnika. 

13:25 Među osporenim potraživanjima su i potraživanja nekih državnih institucija, poput 84,5 milijuna kuna koje od Tiska potražuje Centar za restruktuiranje i prodaju. 

13:15 Sutkinja se vratila u dvoranu gdje se održava ročište. Izlistani su prisutni osporeni vjerovnici. Prvo glasanje bit će o njima, potom će se glasati o nagodbi. Iznosi osporavanih tražbina iznose od jedne lipe (koliko ZABA u dvije stavke potražuje od Konzuma, primjerice) do nekoliko stotina milijuna kuna. 

13:10 U samom početku ročišta pojavili su se prigovori predstavnika i tvrtki zbog netočno upisanih potraživanja zbog čega je sutkinja Nevenka Siladi Rstić odredila stanku koju je naknadno u dva navrata produžila kako bi tablice s potraživanjima bile složene prema stvarnom stanju. U prigovorima i žalbama vjerovnika su iznosi koje navode, a koji se razlikuju od upisanih u tekstu nagodbe, od 900 kuna do 92 milijuna kuna. 

12:50 U tijeku je stanka na Agrokorovom ročištu u kojoj bi se tablice potraživanja trebale uskladiti sa stvarnim stanjem. Krajnji rok za postizanje nagodbe s vjerovnicima je 10. srpnja. 

12:35 "Kako je izvanredni povjerenik do sada tajio kome će i kako predložiti pravo glasa, treba nam malo više vremena da posložimo tablice (s potraživanjima) za nastavak", kazala je prisutnima sutkinja Trgovačkog suda Nevenka Siladi Rstić nakon pauze. Pauza je produžena zbog slaganja nove tablice potraživanja.

12:15 "Politička budućnost Andreja Plenkovića u HDZ-u nije povezana s postupkom Izvanredne uprave. Ono što je važno je da će usvajanje nagodbe biti pobjeda Andreja Plenkovića, HDZ-a i vladajuće većine", kazao je šef kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić za N1. Kako kaže, Lex Agrokor je besprijekorna intervencija vlade za očuvanje radnih mjesta, malih i velikih dobavljača, a uvjeren je kako će nagodba biti potvrđena do 10. srpnja kad ističe zakonski rok. 

12:00 Prigovor je uložio i predstavnik Erste banke. Kažu da u tablicama nema upisanog potraživanja u iznosu od 92 milijuna kuna. Sutkinja je odredila kratku pauzu kako bi neke navode provjerila.

11:50 Društvo Triticum od Konzuma traži 900 kuna više nego što piše u tekstu nagodbe. Odvjetnica slovenskog društva Neplast tvrdi kako je krivo upisano cijelo potraživanje od 62 tisuće kuna jer nije podmireno ništa. 

Iznos prisutnih nenamirenih tražbina s pravom glasa veći je od 23,3 milijarde kuna.

11:45 Odvjetnik Ivice Todorića Tomislav Orehovec kazao je kako postoji bojazan da slučajeva poput ZG Holdinga ima još. Sutkinja mu je odvratila da je to samo bojazan. Prihvatila je i prijedlog izvanrednog povjerenika da svi prisutni vjerovnici osporenih tražbina imaju pravo glasa.

11:35 Iz Zagrebačkog Holdinga na ročištu je prigovoreno zbog visine potraživanja utvrđenih u nagodbi. Smatraju da je njihovo potraživanje umanjeno za 19,2 milijuna kuna. Predstavnik Zagrebačkog Holdinga tvrdi i kako im nije isplaćeno sve što je navedeno. Agrokorov odvjetnik odgovorio je kako se radi o "pogreški u pisanju i u računanju". 

Odvjetnica Adris grupe ustvrdila je kako se u postupku prije glasanja o nagodbi bez ovršne isprave podmirivalo osporene tražbine. 



11:25 Proglašen je početak ročišta o nagodbi za Agrokor. Nastavak ročišta zatvoren je za javnost. 

Na početku ročišta, sutkinja Trgovačkog suda u Zagrebu Nevenka Siladi Rstić poručila je sudionicima ročišta da se danas glasa o nagodbi, a ne raspravlja o njoj. Kako je rečeno, prisutni su vjerovnici s iznosom nenamirenih tražbina s pravom glasa u iznosu od 23,35 milijardi kuna, što čini gotovo 95 posto tih tražbina.

Pravo glasa trenutačno imaju vjerovnici s tražbinama vrijednim 25,2 milijarde kuna. Ukupan iznos osporenih tražbina za koje postoji mogućnost da će im biti odobreno pravo glasa iznosi oko 12,1 milijardu kuna. Procjenjuje se da će za prolazak nagodbe biti potrebna suglasnost vjerovnika s potraživanjima vrijednim između 16,76 i 24,60 milijardi kuna. Postupak glasanja o nagodbi završava u trenutku kada su vjerovnici odnosno njihovi zastupnici potpisali zapisnik o ročištu, a rezultati će biti objavljeni po odluci sutkinje.

11:15 Dvorana Cibone uoči početka ročišta.

11:05 Fabris Peruško i Irena Weber iz Izvanredne uprave Agrokora pozdravili su novinare uoči početka ročišta. Kako su izjavili, očekuju da sve bude brzo i djelotvorno.

10:55 Ročište bi trebalo početi u 11 sati.

10:50 Glasanje o nagodbi trebalo bi biti održano uskoro putem aplikacije na pametnim telefonima. Kako se neslužbeno doznaje, postoje problemi sa sustavom za glasanje pa se cijeli postupak usporio. Organizatori ročišta o nagodbi za Agrokor pokušavaju otkloniti kvar. 

10:40 Iako je ročište trebalo početi u 10 sati, čini se kako bi ono moglo krenuti sat vremena kasnije. Vjerovnici još uvijek ulaze u dvoranu u Ciboni. Pojedini odvjetnici najavili su osporavanje teksta nagodbe, a moglo bi biti zatraženo i izuzeće sutkinje Trgovačkog suda. 

10:30 Nagodba je napisana na 7300 stranica, a vrijeme za pripremu vjerovnika za ročište bilo je tjedan dana. Većina stranica nagodbe ispisana je tablicama, popisima kreditora, rezultata, stoga je svaki vjerovnik mogao vrijeme čitanja skratiti tražeći svoje ime na stranicama i u tablicama. Ivica Todorić je svojevremeno preporučio vjerovnicima da pročitaju cijeli tekst nagodbe kako bi dobili uvid u ponuđeno. 

10:20 Neslužbeno se doznaje kako je očekivanje bilo da će se na ročištu pojaviti od 400-500 do najviše 1500 ljudi. Za ročište je moralo biti osigurano mjesto koje može primiti sve vjerovnike. Većina bi ih ipak mogla glasati preko opunomoćenika, a svaki odvjetnik u pravilu ima više punomoći.  

10:10 "Mi smo tu bitku izgubili onoga časa kad je ušao strani kapital. Mi smo kao država pomagali Todoriću. Mi smo devedeset minuta vodili utakmicu i onda je netko došao u zadnji čas i dao gol. Dao Roll-up kredit i preuzima Agrokor", izjavio je za N1 predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić. "Ovo naravno je prije svega politička stvar, danas će se nagodba donijeti jer je sve dogovoreno. Po zakonu, ako ne dođe do nagodbe ide se u stečaj, po tome će neki dobiti malo više, neki malo manje", dodao je Sinčić.

9:59 Za nekoliko trenutaka očekuje se početak ročišta.

9:55 Registracija vjerovnika još uvijek traje. Mediji su nakratko pušteni u dvoranu koja se polako puni. Iako se procjenjivalo da bi moglo pristupiti između tisuću i tisuću i pol vjerovnika, stvaran broj onih koji su danas došli u Cibonu je puno manji. Mnogi vjerovnici punomoć su dali odvjetničkim tvrtkama pa je stvaran broj onih koji će glasati za sada nepoznat. Prijedlog nagodbe broji oko 7300 stranica.

9:45 Par stotina vjerovnika došlo je na ročište. Kako se doznaje, tristotinjak vjerovnika ima potraživanja od Agrokora koja su manja od 1000 kuna i nije bilo niti za očekivati da će oni danas dolaziti. Vjeruje se kako će sutkinja Trgovačkog suda uvažiti i glasove onih vjerovnika kojima su potraživanja osporena. Vjerovnici su prošli jednaku proceduru registracije. Nakon dobivanja posebnih narukvica, vjerovnici su morali skinuti aplikacije na pametne telefone. Vjerovnici će glasati putem aplikacije koju je razvila Agrokorova tvrtka.

9:35 Ministar uprave Lovro Kuščević je novinarima izjavio da ne smatra kako je cijeli proces povezan uz Agrokor kontaminiran odlaskom vladinog izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka. "Ne bih rekao da je proces kontaminiran, ovo je proces desetljeća i ovo je povijesna odluka i ako nagodba bude postignuta, bit će to potvrda da je vlada odradila dobar posao. Ne vjerujem da do nagodbe neće doći. Vlada ima i plan B i plan C za taj slučaj ali ja ne sumnjam u to da će nagodba biti postignuta", kazao je Kuščević. 

9:20 "Ono što se trebalo dogoditi se već dogodilo. Mi smo svoj dio ispregovarali. Prema tome, danas se tu radi samo o tehničkom glasanju", odgovorila je prokuristica Kraša i predstavnica dobavljača u privremenom vjerovničkom vijeću Agrokora Marica Vidaković na pitanja novinara o tome očekuje li da će nagodba biti izglasana do kraja dana. 

9:00 Kod Cibone se okupilo 300 do 400 ljudi. Prije sjednice vlade, ročište su komentirali ministar graditeljstva Predrag Štromar koji vjeruje kako će nagodba biti izglasana, ali i ministar državne imovine Goran Marić koji je poručio da više nije čovjek od očekivanja. Potpredsjednik vlade Tomislav Tolušić smatra kako će nagodba biti izglasana i da u to nema sumnje.

08:30 Za prihvaćanje nagodbe potrebno 67 posto glasova, a vladin povjerenik Fabris Peruško izjavio je nedavno da se nada da će nagodba proći.

08:15 U tijeku je registracija za postupak glasanja. S obzirom na veliki broj vjerovnika, njih više od tri tisuće, Trgovački sud u Zagrebu je za registraciju predvidio oko dva sata, a na ročištu za glasovanje o nagodbi moći će sudjelovati samo oni koji su uredno registrirani i prisutni u prostoru ročišta.

Osnovni podaci o slučaju

Ukupan iznos utvrđenih tražbina na dan 29. lipnja 2018. iznosio je 42,64 milijarde kuna.

Umanjeno za međukompanijske tražbine i namirene tražbine to trenutno daje pravo glasa u iznosu od 25,2 milijarde kuna.

Ukupan iznos osporenih tražbina za koje postoji mogućnost da će im biti odobreno pravo glasa iznosi oko 12,1 milijardu kuna.

Glasovat će se u dvije faze: prva se odnosi na odobravanje prava glasa vjerovnicima osporenih tražbina, a druga na glasovanje vjerovnika o samoj nagodbi.

Ako se ročište ne dovrši danas, Trgovački sud je odredio nastavak ročišta 5. srpnja ili pak eventualno 6. srpnja.

Za prihvaćanje nagodbe potrebno 67 posto glasova, a vladin povjerenik Fabris Peruško izjavio je nedavno da se nada da će nagodba proći.

"Po onome što imamo kontakte s vjerovnicima nagodba bi trebala poći. S obzirom na to da je postotak tako visok, uvijek postoji rizik da se određena grupa vjerovnika ne pojavi i ne glasa", rekao je Peruško.

U slučaju da nagodba ne prođe, Peruško bi trebao pokrenuti stečaj.

"Zakon predviđa ako nagodba ne prođe, budući da je rok na kraju, tada izvanredni povjerenik otvara stečaj. Imamo rok do 10. 7. da se pokrene stečaj za svih 77 društava u sastavu Agrokora. Vjerujemo da ćemo s nagodbom proći pa napominjem da je vrlo bitno da vjerovnici dođu, pošalju punomoći preko odvjetnika i da se glasa za nagodbu", kaže Peruško.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.