Izgleda da zvijezda Betelgez neće eksplodirati, potamnila je iz drugog razloga

Foto: ESO/NASA

OGROMNA zvijezda Betelgez, koja se nalazi u sazviježđu Orion, u listopadu prošle godine je nenadano potamnjela i sjajila najslabije u 21. stoljeću. Uz to, primijećeno je kako je izmijenila oblik, odnosno kako se njena vidljiva forma deformirala (slika dolje).

Ova divovska zvijezda poznata je i po tome što će jednog dana eksplodirati i pojaviti se na našem nebu kao supernova, pri čemu bi njen sjaj bio vidljiv i danju, a noću bi svojim blještavilom mogla zasjeniti čak i Mjesec. Mnogi astronomi zapitali su se je li ovo zatamnjenje znak skorašnje eksplozije ili se radi o nečemu drugome, poput nanosa plina i prašine koji su zasjenili zvijezdu, piše Science Alert.

Prošlog mjeseca njen sjaj počeo se vraćati na prijašnju razinu te su astronomi odlučili iznova izmjeriti njenu temperaturu kako bi utvrdili što se to točno s njom događalo. Ustanovili su da zvijezda nije prolazila kroz unutarnje promjene (fluktuacije), već da je zatamnjenje koje smo uočili uzrokovao ogroman oblak prašine.

Oblak prašine

"Crveni divovi povremeno sa svoje površine izbacuju materijal koji se oko zvijezde kondenzira u prašinu. Prilikom hlađenja, zrnca prašine se raspršuju i apsorbiraju dio svjetla koji ide u našem smjeru; pri čemu blokiraju naš pogled“, rekla je planetarna znanstvenica Emily Levesque sa Sveučilišta Washington.

Astronomi su 14. veljače pomno analizirali spektar svjetlosti s Betelgeza pomoću kojeg su mogli izmjeriti njegovu temperaturu. Ustanovili su da je njegova temperatura oko 3325 stupnjeva Celzijevih, što odgovara mjerenjima iz 2004. godine, ali i iz 2011. kada je temperatura te zvijezde iznosila 3317 stupnjeva.

"Kada smo usporedili sa spektrom iz 2004., vidjeli smo da se temperatura zvijezde nije bitno promijenila; što znači da uzrok zatamnjenja mora biti prašina“, kazao je astronom Phillip Massey iz opservatorija Lowell.

Zona smrti

Podsjetimo, crveni div poput Betelgeusea živi brzo i umire mlad, potroši svoje vodikovo gorivo za manje od 10 milijuna godina. Pri svome kraju eksplodira u supernovu - iznimno snažnu eksploziju u kojoj se oslobađa dovoljno energije da svojim sjajem zasjeni ostatak galaksije. Takva bi se eksplozija mogla dogoditi unutar narednih 100.000 godina.

No što bi se dogodilo ako bi Betelgez ubrzo eksplodirao? Ova se zvijezda nalazi relativno "blizu", udaljena je oko 450 svjetlosnih godina od Zemlje. Kad dođe do supernove, Betelgez bi mogao tijekom nekoliko tjedana ili čak mjeseci snažno zasjati na našem nebu i, kao što smo već spomenuli, možda čak zasjeniti i sjaj Mjeseca.

Srećom po nas, nalazimo se izvan "zone smrti" koja se prostire unutar 50 svjetlosnih godina od eksplozije te do nas neće stići nikakva količina smrtonosnog zračenja. Supernova Betelgeza bi u tom slučaju jednostavno bila znanstveno zanimljiv događaj i izuzetno fascinantan nebeski spektakl.

Istraživanje naziva Betelgeuse Just Isn't That Cool: Effective Temperature Alone Cannot Explain the Recent Dimming of Betelgeuse predano je u znanstveni časopis Astrophysical Journal Letters i dostupno je na arXiv-u.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.