Izlazi Navalnijeva autobiografija na hrvatskom

Foto: Profimedia

Do kraja godine trebao bi biti objavljen hrvatski prijevod jedne od iščekivanijih autobiografija - one ruskog oporbenog političara Alekseja Navalnog. Njegova udovica Julija preko agencije je potvrdila kako su prava na objavu eksplozivnih i tragičnih memoara pod naslovom Patriot za Hrvatsku povjerena izdavačkoj kući Fokus. 

Podsjetimo, Aleksej Navalni (47), vodeći ruski oporbeni političar i najžešći kritičar Vladimira Putina, umro je u veljači u zatvoru u Arktičkom krugu. Memoare je počeo pisati 2020. godine, nakon što je jedva preživio trovanje novičokom. 

Snažni i dirljivi memoari neustrašivog političkog oporbenog vođe, koji je platio najvišu cijenu za svoja uvjerenja, zapravo su cjelovita priča njegova života: od mladosti, poziva na aktivizam, do braka, obitelji i njegove predanosti da ukazuje na sve anomalije režima koji ga je odlučio ušutkati, a u konačnici i stajao života. 

Julija Navalna: Ova knjiga dokaz je njegove nepokolebljive borbe

Štivo obiluje brojnim detaljima, uključujući nikad viđenu korespondenciju iz zatvora, a Navalni nam otvoreno i jasno priča, između ostalog, o svojoj političkoj karijeri, brojnim pokušajima atentata na njega i njemu bliske ljude te o nemilosrdnoj kampanji kojom su se on i njegov tim pokušali izboriti protiv diktatorskog režima.

Napisan sa strašću, duhovito, iskreno i hrabro, Patriot je posljednje pismo Alekseja Navalnog ovome svijetu: dirljiv prikaz godina provedenih u najbrutalnijem zatvoru na svijetu; podsjetnik zašto su načela slobode pojedinca toliko važna, ali i poticajan poziv da se nastavi posao za koji je žrtvovao život.

"Ova knjiga je dokaz ne samo Aleksejevog života već i njegove nepokolebljive predanosti borbi protiv diktature – borbi za koju je dao sve, uključujući i život. Na ovim stranicama čitatelji će upoznati čovjeka kojeg sam duboko voljela, čovjeka dubokog integriteta i nepopustljive hrabrosti. Dijeljenje njegove priče neće samo odati počast uspomeni na njega već će i druge potaknuti da se bore za ono što je ispravno te da nikada ne izgube pogled na vrijednosti koje su uistinu važne", napisala je njegova udovica Julija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.