Izlazne ankete: Pučani ostaju najbrojniji u EU parlamentu

Foto: EPA

Europska pučka stranka (EPP), grupacija stranaka desnog centra, ostaje i nakon izbora najbrojnija u Europskom parlamentu, pokazuju izlazne ankete iz šest zemalja članica.

Europski parlament je objavio procjenu sastava budućeg saziva na temelju izlaznih anketa iz Njemačke, Hrvatske, Austrije, Cipra, Grčke i Malte.

EPP će iz Hrvatske dobiti dva mandata više nego u prethodnom sazivu jer HDZ osvaja šest zastupničkih mjesta, a Progresivni savez socijalista i demokrata (S&D) četiri, koliko izlazne ankete daju SDP-u.

Po jedan mandat u Hrvatskoj dobili bi Domovinski pokret, koji zasad ne pripada nijednoj političkoj grupaciji, a koji bi se mogao pridružiti Europskim konzervativcima i reformistima, te Možemo, koji će biti dio Zelenih.

Ankete za Njemačku i Nizozemsku

Prema izlaznim anketama, u Njemačkoj konzervativni CDU/CSU osvaja najviše glasova, 29.5 posto i 29 mandata, a Obiteljska stranka, također dio EPP-a, jedan mandat, pa će EPP iz Njemačke imati 30 zastupnika, jednog više nego u prethodnom sazivu. Veliki rast ostvarila je krajnje desna stranka Alternativa za Njemačku (AfD), koja osvaja 17 mandata, šest više nego na izborima 2019.

U Nizozemskoj je desničarska Stranka slobode Geerta Wildersa osvojila sedam zastupničkih mjesta, jedno manje od koalicije socijaldemokrata i zelenih. Kršćanski demokrati, koji pripadaju EPP-u, ostali su na šest mandata, pokazuju izlazne ankete.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.