Izrael: Nadamo se normalizaciji odnosa sa Saudijskom Arabijom

Foto: EPA

IZRAEL se nada napretku u normalizaciji odnosa sa Saudijskom Arabijom tijekom posjeta savjetnika za nacionalnu sigurnost Bijele kuće toj zemlji za vikend, rekao je istaknuti sigurnosni dužnosnik. Čelnik izraelskog Nacionalnog sigurnosnog vijeća Tzachi Hanegbi u srijedu je razgovarao s Jakeom Sullivanom, koji bi u Rijad trebao stići u subotu. 

Amerikanac će se susresti sa saudijskim princem prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom, najavio je Hanegbi. Najavljujući taj put u četvrtak, Sullivan je rekao da Washington naporno radi na normalizaciji odnosa između Izraela i Saudijske Arabije. 

"Nadamo se da će doći do pomaka"

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu taj je cilj postavio kao jedan od svojih prioriteta te se nakratko pridružio Sullivanovom videopozivu s Hanegbijem. "Veoma, veoma se nadamo da će doći do pomaka tijekom njegova tamošnjeg posjeta", rekao je Hanegbi za Reshet 13 News.

Upitan bi li telefonski razgovor između saudijskih čelnika i Netanyahua predstavljao pomak, Hanegbi je odgovorio: "Postoje oni koji kažu da je bilo više od telefonskih razgovora između saudijskih i izraelskih čelnika. No važno je da SAD vodi put prema pridruživanju Saudijske Arabije Abrahamskim sporazumima – normalizaciji i miru s Izraelom. Ako se to dogodi, to će biti povijesna prekretnica."

Saudijci tvrde da je prioritet palestinska državnost

Vlada bivšeg predsjednika Donalda Trumpa 2020. je posredovala u povijesnom mirovnom dogovoru poznatom kao Abrahamski sporazumi, koji je uključivao normalizaciju diplomatskih odnosa između Izraela i zaljevskih saveznika Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina.

Iako je Saudijska Arabija signalizirala da podržava taj sporazum, odustala je od pridruživanja, kazavši da je prioritet palestinska državnost. Potencijalno pridruživanje Rijada sporazumu otežano je napetošću s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, nedavnim pokušajem popravljanja odnosa s regionalnim rivalom Iranom te usponom Netanyahuove ekstremno desne vlade. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.