Izrael opet granatirao šatorski kamp i pobio ljude. Tenkovi ušli u centar Rafaha

Foto: EPA

Izraelski tenkovi su ušli u središte Rafaha, grada na samom jugu Pojasa Gaze, nakon što su tri tjedna bombardirali tu područje, prenose svjedoci.  Dopisnici agencije France Presse i svjedoci iz Rafaha govore o teškim zračnim napadima i topničkoj vatri na zapadu tog grada na granici s Egiptom. 

Jedan svjedok francuskoj je agenciji potvrdio da je vidio izraelske tenkove "na kružnom toku Al-Aouda", u samom središtu grada. Drugi sigurnosni izvor potvrdio je da je vidio tenkove u centru Rafaha.  Ustrašene palestinske obitelji bježe iz četvrti Tal Al-Sultan, ponovno bombardirane nakon napada u nedjelju navečer u kojem je, prema lokalnim vlastima, u kampu za izbjeglice ubijeno 45 ljudi, a 249 je ozlijeđeno. 

Kopnena operacija pokrenuta početkom mjeseca

Vijeće sigurnosti UN-a trebalo bi se hitno sastati u utorak na zahtjev Alžira zbog tog napada koji je izazvao bijes međunarodne zajednice.  Ujedinjeni narodi objavili su kako je iz Rafaha u tri tjedna zračnih napada izbjeglo oko milijun ljudi.  Taj egzodus odvija se "bez sigurnog utočišta, pod zračnim napadima, bez vode i hrane, kroz brda smeća", dodao je UN. 

Izraelski vojnici su početkom svibnja počeli kopnenu operaciju u Rafahu, tvrdeći da tamo žele eliminirati posljednje bataljune Hamasa, što je dovelo do zatvaranja graničnog prijelaza s Egiptom, vitalnog za dostavu humanitarne pomoći.

Dopisnik France Pressea izvijestio je i o bombaškim napadima i pucnjavi u gradu Gazi, na sjeveru enklave. Ministarstvo zdravstva Hamasa izbrojalo je najmanje 46 smrtnih slučajeva u 24 sata diljem Pojasa.

Najmanje 21 Palestinac je ubijen, a deseci su ranjeni u novim izraelskim napadima na šatorsko područje zapadno od Rafaha, rekli su palestinski zdravstveni dužnosnici. Meta napada bili su šatori raseljenih obitelji u humanitarnom području u Mawasiju u zapadnom Rafahu, rekli su Reutersu liječnici i stanovnici.

U ranijem napadu ubijeno 45 ljudi

Izraelska vojska rekla je da je početna istraga o ranijem napadu koji je izazvao smrtonosni požar u šatorskom kampu u Rafahu, u kojem je ubijeno najmanje 45 ljudi, pokazala da je požar uzrokovala "sekundarna eksplozija".

Kontraadmiral Daniel Hagari, glavni vojni glasnogovornik, rekao je da je vojska ispalila dva streljiva od 17 kg koja su "gađala dvojicu visokih militanata Hamasa".

Rekao je da je "streljivo bilo premalo da bi izazvalo požar" te da vojska ispituje mogućnost "da je oružje bilo pohranjeno u tom području".

Napad je izazvao žestoke reakcije iz cijelog svijeta, a izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je to rezultat "tragične nesreće".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.