Izrael se prvo mora riješiti Hamasa, a onda Netanyahua

Foto: Epa, Profimedia

Izrael se suočava s posljedicama nakon najgoreg dana u svojoj povijesti. Tako su sami nazvali brutalan napad terorista iz Hamasa, koji se dogodio u subotu. Izrael je odmah uzvratio napadima na Pojas Gaze. Očekuje se i kopneni napad na Gazu, što je naslutio izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

"Ono što ćemo uraditi našim neprijateljima idućih dana kod njih će odzvanjati generacijama", rekao je.

Vojni stručnjaci su uvjereni da je to najava kopnene ofenzive na Pojas Gaze, koji je kompletno okružila oklopljena izraelska vojska. Na oružje se diglo 300.000 rezervista, što je najveća mobilizacija u povijesti Izraela.

Nakon samog napada, Netanyahu, koji je od kraja prošle godine na čelu desničarske koalicijske vlade, koju čine i krajnje desni ministri (ova vlada je najdesnija izraelska vlada u povijesti), pozvao je oporbene čelnike Yaira Lapida i Bennyja Gantza na formiranje izvanredne vlade nacionalnog jedinstva.

Zasad oporba nije tražila da odstupi. "Ne bavim se sada time tko je kriv ili zašto smo bili iznenađeni", rekao je bivši premijer Yair Lapid, sada vođa oporbe. "Nije vrijeme, nije mjesto."

Netanyahua se smatra krivcem

Mnogi kritičari smatraju kako je upravo Netanyahu jedan od odgovornih za nezapamćeni napad, zbog zaoštravanja situacije s Palestincima, ali i činjenice da se logistički zakazalo, kako u obavještajnom, tako i u vojnom smislu.

Podsjetimo i da su mjesecima prije Izraelci prosvjedovali protiv Netanyahua i njegove desničarske vlade, zbog planirane pravosudne reforme. Prosvjedi tjednima nisu pokazivali znakove usporavanja, dok su u nekim gradovima prijavljeni rekordni brojevi sudionika.

Prema planovima vlade, parlament bi uz reformu mogao jednostavnom većinom ukinuti odluke Vrhovnog suda. Dodatno, političari bi dobili veći utjecaj na imenovanje sudaca. Kritičari to vide kao prijetnju demokratskoj diobi vlasti, a strahuju i da bi reforme mogle omogućiti Netanyahuu da izbjegne osudu u postupku u kojem mu se sudi za korupciju.

Postoje oni koji vjeruju i kako je Netanyahu indirektno podržavao Hamas, što mu se osvetilo. Novinarka Tal Schneide na platformi X je pisala nakon napada kako je jedan od uzroka ovakvih događanja pokušaj da se oslabi predsjednik Palestine Mahmoud Abbas

"Usred ovog pokušaja da se oslabi predsjednik palestinskih vlasti Mahmoud Abbas, Hamas je unaprijeđen iz obične terorističke skupine u organizaciju s kojom je Izrael vodio neizravne pregovore preko Egipta i organizaciju kojoj je bilo dopušteno primati infuzije gotovine iz inozemstva", napisala je.

"Godinama je Netanyahu podržavao Hamas. Sada nam je to razneseno u lice. Premijerova politika tretiranja terorističke skupine kao partnera, nauštrb Abbasa i palestinske državnosti, rezultirala je ranama u Izraelu za koje će trebati godine da zacijele", napisala je na platformi X novinarka Tal Schneider.

Haaretz: Premijer nije prepoznao opasnosti

Najčitaniji izraelski dnevni list Haaretz donio je urednički komentar u kojem se direktno Netanyahua optužilo za katastrofu koja je zadesila Izrael.

"Premijer, koji se ponosio golemim političkim iskustvom i nezamjenjivom sigurnosnom mudrošću, nije uspio prepoznati opasnosti u koje je svjesno dovodio Izrael uspostavljajući vladu aneksije i oduzimanja posjeda, imenovanjem Bezalela Smotricha i Itamara Ben-Gvira na ključne položaje, istodobno prihvaćajući vanjsku politiku koja je otvoreno ignorirala postojanje i prava Palestinaca", piše Haaretz.

Tko su Smotrich i Ben-Gvir koje spominje Havertz? Smotrich je krajnje desničarski ministar financija koji je zanijekao postojanje palestinskog naroda i rekao da je to koncept izmišljen prije manje od 100 godina.

Koncept su, rekao je Smotrich, izmislili "neki Arapi u regiji kako bi se borili protiv cionističkog pokreta". "Ova povijesna istina mora se čuti diljem svijeta, uključujući i Bijelu kuću u Washingtonu", dodao je.

Ben-Gvir je također krajnji desničar koji je krajem kolovoza zatražio veća prava za Židove nego za Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali. "Moje pravo, prava moje supruge i djece da mogu putovati cestama Judeje i Samarije su važnija od prava kretanja Arapa", rekao je Ben-Gvir.

"Hvalisao se sporazumom sa Saudijcima"

Haaretz dalje navodi kako će sljedećih tjedana, kad svi propusti izađu na vidjelo, doći do zahtjeva za preuzimanjem odgovornosti.

"Netanyahu nije početnik u ovoj ulozi, kao što je bio Ehud Olmert u Drugom libanonskom ratu. Nije ni neuk u vojnim stvarima, kao što su to za sebe tvrdili Golda Meir 1973. i Menachem Begin 1982. godine", napomenuli su.

Dodaju kako se Netanyahu u prošlosti izjašnjavao kao oprezan vođa koji izbjegava ratove, a da je sad taj oprez zamijenio politikom "potpuno desne vlade s otvorenim koracima poduzetim za aneksiju Zapadne obale", kao i hvalisanjem nadolazećim mirovnim sporazumom sa Saudijcima u kojima Palestinci neće dobiti ništa.

Napominje se kako je optužen u tri slučaja korupcije i kao takav ne može brinuti o državnim poslovima jer će nacionalni interesi nužno biti podređeni njegovom eskiviranju osude i zatvora.

"To je bio razlog za uspostavu ove užasne koalicije i pravosudnog udara koji je pokrenuo Netanyahu te za oslabljivanje najviših vojnih i obavještajnih časnika, koji su percipirani kao politički protivnici. Cijenu su platile žrtve invazije", stoji u uredničkom komentaru.

Politolog Raos za Index: Netanyahu godinama izbjegava pravosudnu odgovornost

Politolog Višeslav Raos za Index govori kako će biti zanimljivo vidjeti kako će izgledati ova vlada nacionalnog jedinstva koju spominje Netanyahu, dodajući kako je stranačka scena u Izraelu polarizirana.

"Netanyahu godinama izbjegava pravosudnu odgovornost i zatvor za korupcijske skandale. Uveo je u vladu krajnje desne stranke, marginalne stranke koje ne žele kompromis s Palestincima. Neke od tih stranaka se okreću i protiv liberalnog, demokratskog poretka i imaju viziju društva suprotnu temeljima na kojima je Izrael izgrađen", istaknuo je.

Podsjetio je na prosvjede protiv Netanyahua.

"Imali smo prosvjede protiv vlade i reforme pravosuđa, tražilo se da Netanyahu odstupi, uz njega je došlo do velike polarizacije između njegovih pobornika i kritičara. Čak se govorilo i o stanju građanskog rata. Tu su iznimne podjele u društvu.

I na sve to došao je ovaj napad Hamasa, u vojnom smislu napad kakav nismo u prošlosti mogli vidjeti od Hamasa. Jesu li i u kojem su obimu imali pomoć Irana, ne znamo. Sad to sigurno paše Moskvi, da se fokus preusmjeri na Bliski istok. Ali cijela situacija pomaže i izraelskom premijeru", rekao je.

"Netanyahu je ovdje kupio vrijeme"

Objasnio je kako.

"Zbog ratnog stanja neće biti prosvjeda zbog reforme pravosuđa, politički i vojni vrh je fokusiran na dobivanje rata. Vidjet ćemo u kojem će obujmu to ići, hoće li se ići na kopneni ulazak, vidimo da se on sprema. Onda bi se ponovo ušlo u okupaciju Gaze, iz koje se Izrael pod vodstvom nekadašnjeg premijera Ariel Sharona povukao.

I sad Izrael tu kontrolira zračne i kopnene ulaze, pristup energentima, tako da Pojas Gaze nema puni suverenitet. Pitanje je i što će biti sa Zapadnom obalom, hoće li tamo stanje eskalirati, no to prepuštam vojnim stručnjacima. Ovdje je Netanyahu kupio vrijeme", rekao je.

Vjeruje kako Netanyahu nije potpuni krivac za situaciju.

"Nije Hamas nastao jučer, ne treba izgubiti iz vida činjenicu što je Hamas, da to nije stranka koja se bori za političku emancipaciju teritorija. To je organizacija koja ne želi liberalnu demokraciju, onda su tu i saznanja oko onoga što rade ženama. O tome treba voditi računa", napomenuo je.

"Dugoročno mu neke okolnosti neće odgovarati, sjetimo se Jomkipurskog rata"

Iako vjeruje da je Netanyahu kupio vrijeme, drži i da mu neke okolnosti dugoročno neće odgovarati. Dotaknuo se Jomkipurskog rata u kojem se koalicija arapskih država predvođena Egiptom i Sirijom borila protiv Izraela.

"Nemojmo zaboraviti Jomkipurski rat, koji je prouzročio lom na političkoj sceni i značio je kraj dominacije ljevice. Rat je na kraju Izrael dobio, ali se smatralo kako vlada ne može kvalitetno odgovoriti na izazove i počela su se otvarati razna pitanja koja su dovela do kraja dominacije.

Takvo nešto bi moglo čekati Netanyahua. Dugoročno on nije dobitnik. U vojni i obavještajni aspekt neću ulaziti, ali morat će se suočiti i s pitanjima kako je paradoksalno da se ova vlada toliko busa u prsa oko sigurnosti, a onda zakaže na tom polju", istaknuo je.

Objasnio je kako je loše i što će ovaj napad dodatno ohrabriti krajnje desne elemente u društvu, što sve skupa doprinosi smanjenju šanse za obnovu pregovora s Palestincima, primarno s Fatahom. Sve humanitarne posljedice nakon izraelske kopnene invazije, rekao je, zasad je bolje i ne zamišljati.

Izraelski politički komentator: Izraelska povijest nas je naučila da svaka kriza dovede do pada vlade

CNN je donio kako povijest Izraela sugerira da Netanyahuu otkucava sat nakon napada Hamasa. Prenijeli su riječi Amita Segala, glavnog političkog komentatora za izraelski Channel 12, koji vjeruje da bi bilo iznenađenje da njegovo premijersko mjesto preživi ovaj rat.

"To bi bio nacionalni presedan. Izraelska povijest nas je naučila da su svako iznenađenje i kriza doveli do pada vlade. To je bio slučaj 1973. (nakon Jomkipurskog rata) s Goldom Meir, 1982. s Menachemom Beginom u prvom libanonskom ratu i 2006. s Ehudom Olmertom u drugom libanonskom ratu. Sat otkucava", riječi su Segala.

CNN podsjeća da bi mu utjeha, doduše slaba, mogla biti činjenica da je Hamas uspio ponovno ujediniti Izrael, ali podsjeća i da Netanyahu također mora pronaći način da oslobodi 150 ili više talaca koje su držali militanti unutar Gaze.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.