Izraelski predsjednik osudio njemački AfD: "Neofašistički trend zabrinjava cijeli svijet"

Foto: Hina
 
IZRAELSKI predsjednik Reuven Rivlin osudio je stranku Alternativu za Njemačku (AfD) i pohvalio njemačku kancelarku Angelu Merkel za suprotstavljanje ekstremno desnoj stranki koja je izazvala zabrinutost među njemačkom židovskom zajednicom.
 
"Pozdravljamo i poštujemo čvrsto stajalište kancelarke Merkel  protiv AfD-a u borbi protiv neofašističkog trenda koje podiže glave širom svijeta", rekao je Rivlin u razgovoru s američkim židovskim čelnicima u srijedu navečer.
 
Neki članovi AfD-a optuženi su za antisemitizam. Stranka je u nedjelju osvojila 94 mjesta u Bundestagu. "Takvi antisemitski i rasistički glasovi više nemaju mjesta ni u Njemačkoj ni bilo gdje drugdje", dodao je.
 
Izraelski premijer osudio antisemitizam "zdesna i slijeva među islamističkim elementima"
 
U Izraelu, gdje sjećanje na uspon njemačkoga nacističkog režima u tridesetim godinama prošlog stoljeća nikada nije izblijedjelo, AfD-ovi rezultati izbora izazvali su strah među oporbenim političarima, čak i ako neki desničarski nastrojeni Izraelci simpatiziraju AfD-ov protuimigrantski stav.
 
U telefonskom razgovoru s Merkel ovaj tjedan, izraelski premijer Benjamin Netanyahu nije spomenuo AfD, nego je umjesto toga osudio antisemitizam "zdesna i slijeva među islamističkim elementima". 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.