Izumire li e-mail?

IZVRŠNI direktor informatičke tvrtke Atos, Thierry Breton, tvrdi kako će e-mail, nakon telexa, završiti u "kanti za smeće" komunikacijskih alata koje smo nekada voljeli i odbacili.

Breton će svojim zaposlenicima zabraniti slanje e-mailova zato što smatra da je to nepotrebno trošenje vremena te da je ta tehnologija zastarjela. Misli kako samo 10 posto od svih oko 200 e-mailova koje dobiju njegovi zaposlenici dobiju dnevno ispadnu korisni za posao. "Zagušenje informacijama će biti jedan od najvažnijih problema koje će kompanija imati u budućnosti. Vrijeme je za drugačije razmišljanje", kazao je Breton, piše Independent.

Zamjenom e-maila će uštedjeti 20 posto vremena

U Atosu će kroz godinu i pol biti uveden interni e-mail. 75 tisuća zaposlenika će umjesto e-mailova koristiti "instant messaging" i alate za zajednički rad slične "chatu", a sve je to inspirirano funkcioniranjem na društvenim mrežama kao što je Facebook i Twitter. Atosovi zaposlenici sada na e-mail troše između pet i 20 sati dnevno. Tvrtka tvrdi kako će uvođenjem Bretonovih nadomjestaka to vrijeme skratiti za 20 posto.

Njegovu su strategiju već naširoko prihvatili tinejdžeri, koji polako odbacuju e-mail koji je nastao još davne 1971. godine. Ove godine je broj e-mailova koji pošalju mladići i djevojke stari od 12 do 17 godina pao za 31 posto, dok je za 21 posto palo korištenje e-maila kod onih starih između 18-24 godina. E-mailove zamjenjuje "Mobile Instant Messaging" (IM), usluga koju nudi Blackberry Messenger i Yahoo!Messenger, a usmjereni su prema komunikaciji u "realnom vremenu". Očekuje se da će broj korisnika ovih usluga do 2016. godine narasti preko 1,3 milijarde.

"Srednjoškolci ne koriste e-mail"


To je razvoj koji je Mark Zuckerberg želio iskoristiti sa uvođenjem "Facebook Messages", moderni sustav slanja poruka na društvenoj mreži, koji je ujedinio tekstualne poruke, IM i e-mail za preko 750 milijuna korisnika. "Srednjoškolci ne koriste e-mail, nego SMS poruke", kazao je Zuckerberg te dodao kako IM nudi neposrednost koju e-mail ne može ponuditi, posebno ako ostane nepročitan.

"E-mail remeti koncentraciju, troši veliku količinu vremena te nije upotrebljiv kao alat za zajednički rad. No, još uvijek ga koristi 85 posto radnika", kazao je viši analitičar u kompaniji za istraživanje tehnologije Forrester Research Tim Walters te dodao kako e-mail nije "zvijer koju treba ubiti", jer je ponekad najbolji izbor za komunikaciju. Na tržištu se nude mnogi alati koji mogu zamijeniti e-mailove u zajedničkom radu zaposlenika neke tvrtke.

80 tisuća kompanija već koristi "Facebook za posao"

U ovome trenutku više od 80 tisuća kompanija koristi Yammer, "Facebook za posao", koji omogućava grupama zaposlenika da dijele ideje preko privatne komunikacije. Breton je predstavio Atos Wiki, koji svim zaposlenicima daje mogućnost stavljanja i mijenjanja sadržaja na mreži te Office Communicator, koji dopušta "chat" između zaposlenika kompanije, dijeljenje dokumenata i programa te video konferencije.

Krivo bi bilo reći da e-mail umire, jer ih se godišnje u svijetu pošalje više od 107 bilijuna. No, ne može se negirati i da dolazi nova "generacija Y" koja će koristiti "Instant Messaging".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.