Jadranka Kosor na još jednom prljavom poslu za Ivu Sanadera

JADRANKA KOSOR oduvijek je obavljala prljavi posao za Ivu Sanadera. Stoga je zaslužila da upravo na svoj rođendan dobije zadatak da obavi i onaj najprljaviji. Da se prihvati premijerskog mjesta u vrijeme totalnog kolapsa, da zakrpa proračunsku rupu od 15 milijardi kuna, održi koaliciju na okupu i vodi državu dok Sanader povlači konce.

Kao da nije bilo dovoljno grozno što je Sanader bio premijer. Sada ga je morala naslijediti upravo Kosorica. Baš je ona od svih ljudi, od kojih je teško reći tko je nekompetentniji, morala sjesti u njegovu fotelju. Baš ona koja je ostala poznata po paroli "Kud Sanader, tud i ja", ona koja je služila kao Sanaderov gromobran, ona koja nema nikakvog autoriteta u stranci i Vladi, te nikakvog poštovanja u javnosti. Dakle, kad se malo bolje pogleda, upravo je ona idealna osoba za tu funkciju u ovom vremenu.

Kako će Pupovac podržati Kosoricu?

Neka ona dočeka bankrot države, dok je Sanader u Americi, na jahti ili gdje već planira provesti godišnji odmor. Neka ona bude u Banskim dvorima kad nastupi kataklizma i rulja navali kukom i motikom. Neka ona bude u uredu kad navrati MMF. Neka ona nastavi davati lažna obećanja seljacima, mljekarima, sindikatima, policajcima, braniteljima i svakom onom tko navrati po svoj dio kolača. Neka ona isprati predsjednika Mesića u mirovinu. I neka ona nastavi s blokadom napretka prema Europskoj uniji.

Baš će biti zanimljivo vidjeti kako će koalicijski partner Milorad Pupovac dići ruku za novu premijerku Jadranku Kosor. Jer upravo je on prije dvije godine ustvrdio da Kosorica "ozbiljno opterećuje vjerodostojnost Vlade" i da bi on, kad bi bio na njezinu mjestu, "sačuvao dostojanstvo javnosti od svoje pojave". A sada je ta "pojava" instalirana u najmoćniju osobu u Hrvatskoj.

Sindikalisti su nakon nedavnih pregovora u Vladi Jadranku Kosor prozvali "drvenom Marijom", osobom koja šuti i klima glavom, ne izjašnjava se i ne donosi nikakve odluke. Predsjednik Mesić nije izdržao nazvati je u kampanji za predsjedničke izbore "Suzanom", osobom koja plače na svaku sitnicu i prijetvornim suzama gradi obrambeni mehanizam od svih kritika.

Tako plačljiva, a tako beskrupulozna

Ali ona je istovremeno beskrupulozna političarka koja se na brzinu riješila Jadranke Cigelj, predstojnice Vladina ureda za udruge, nakon što se u javnosti pojavila afera s protuustavnim upitnikom za pripadnike nevladine scene. Cigelj se branila da je sve radila po nalogu i u dogovoru s Jadrankom Kosor, ali nije imala šanse. Isključena je iz stranke, a Kosorica izbjegla tužbu zahvaljujući imunitetu.

Jadranka Kosor napravila je političku karijeru na brizi za izbjeglice, prognanike, branitelje, ugrožene i obespravljene. A onda se otkrilo da je od Ministarstva obrane dobila stan u Zagrebu od 90 kvadrata iz kojeg je izbačena jedna srpska obitelj. Pupovac je zbog toga zaprijetio raskidom suradnje s HDZ-om u prvom mandatu, ali je svejedno nakon drugih izbora SDSS ušao u Vladu s tom istom Jadrankom Kosor.

Godinama je vjerno služila Sanaderu, ali nikad nije pripadala njegovu najužem krugu ljudi kojima vjeruje. Njezin politički autoritet izvirao je isključivo iz Sanaderova. Ona je bila svjesna svoje uloge i savjesno ju je obavljala. Dokle god je služila kao gromobran imala je zagarantiranu poziciju u vrhu stranke. Dokle god je držala na vezi (i na proračunu) čitavu braniteljsku populaciju, dokle god je držala pod kontrolom (i na distanci) socijalne partnere, dokle god je obmanjivala Haag i bila spremna onako svetačke pojave vrijeđati političke protivnike, bila joj je osigurana politička budućnost.

Vladanje bez odgovornosti

I upravo je njezino postavljanje u Sanaderovu fotelju dokaz da bivši premijer ne odlazi daleko. Kosorica nema autoriteta ni snage voditi ovu Vladu i surađivati s ovim koalicijskim partnerima, osim ako iznad nje ne lebdi Sanaderov duh. Ona je tu da pregrmi oluju i valja očekivati da će ona to uredno obaviti, bez previše kolebanja. A on izumio još neviđeni model: vladanje bez odgovornosti.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Foto: Damjan Tadić / Cropix

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.