Jagode bi mogle biti povezane s pojavom hepatitisa A u SAD-u i Kanadi

Ilustracija: EPA

AMERIČKI i kanadski regulatori zaduženi za hranu traže izvor velikog broja zaraza hepatitisom A, a glavni krivac mogle bi biti svježe organske jagode. Naime, hepatitis A obično se prenosi fekalno-oralnim putem, što znači da osoba na neki način proguta izmet zaražene osobe.

Potencijalno kontaminirane jagode prodavale su se pod brendovima FreshKampo i H-E-B. Proizvodi su bili dostupni u raznim maloprodajnim trgovinama diljem SAD-a, uključujući Aldi, Kroger, Safeway, Walmart i Trader Joe's, između 5. ožujka i 25. travnja.

U SAD-u je oboljelo 17 osoba - 15 u Kaliforniji i po jedna u Minnesoti i Sjevernoj Dakoti, prema podacima američke Uprave za hranu i lijekove (FDA). Dvanaest oboljelih hospitalizirano je. U Kanadi su se jagode prodavale u Alberti i Saskatchewanu između 5. i 9. ožujka.

Virus se često prenosi bobičastim voćem

Deset slučajeva i četiri hospitalizacije prijavljeno je u obje provincije, prema kanadskoj inspekcijskoj agenciji za hranu i kanadskoj agenciji za javno zdravstvo. FreshKampo, tvrtka sa sjedištem u Meksiku koja uzgaja jagode, rekao je da surađuje s regulatorima kako bi otkrio izvor problema.

Bobičasto voće česti je prijenosnik virusa s obzirom na to da se beru uglavnom ručno. Hepatitis A se obično prenosi fekalno-oralnim putem. Drugi način na koji se jagode mogu kontaminirati je ako je voda koja se koristi za njihovo navodnjavanje kontaminirana obližnjom kanalizacijom.