Jakovčić iz Documente: Odbili smo na HRT-u govoriti o Bleiburgu jer su pozvali osuđenog ubojicu

Foto: Hina, Screenshot: HRT

U JUTROŠNJOJ emisiji Studio 4 na HRT-u među ostalim temama razgovaralo se i o komemoraciji u Bleiburgu. Gost je bio Bože Vukušić, predsjednik Počasnog bleiburškog voda, a zbog njega je gostovanje odbio Eugen Jakovčić iz Documente koji je također bio pozvan u emisiju.

Kako je Jakovčić rekao za Index, Documenta je gostovanje odbila jer smatraju da nije primjereno da o ovako teškim i traumatičnim temama kao sugovornika pozovu osuđenog ubojicu.

"Odbili smo zbog činjenice što sudjeluje Bože Vukušić, upozorili smo kolege sa HRT-a na epizodu iz Vukušićeva života. On je u Njemačkoj osuđen na doživotni zatvor zbog ubojstva pa je nakon toga 1991. pušten pod nikad razjašnjenim okolnostima. Zaista mislimo da je to neprimjerena osoba, pogotovo za ove osjetljive teme. Mi smo pozvali javnost na pamćenje svih žrtava, željeli smo doprinijeti relevantnom razgovoru o Križnom putu. U takvoj situaciji dovoditi ovakve ljude, to je ispod svake razine", komentirao je za Index Jakovčić iz Documente.

"To je klasični pristup HRT-a"

Okomio se na politiku HRT-a koja se, komentirao je, temelji na podjelama.

"Njihov interes je površno, obojano žutilom govoriti o toj temi, a ne da stručnjaci relevantno govore o toj temi. Oni dovode osuđenog za ubojstvo da bez ikakvih referenci govori o Bleiburgu. Zamolili smo ih da angažiraju nekog drugog, nekog povjesničara. Nismo im se željeli miješati u uredničku politiku, ali željeli smo da o tome govori neki stručnjak", kaže Jakovčić


"To je klasični pristup HRT-a s ovom upravom, dovedu jednog krajnje desnog, a mi smo navodno krajnje lijevi. Ovo nije uloga javne televizije, gosti moraju biti relevantni, a trebaju educirati javnost. Oni sami otkopavaju rane i dio su politike podjela koja je aktualna", komentirao je Jakovčić za Inde.

Jakovčić se o tome oglasio i na svom Facebook profilu.

"Mišljenja smo, na što smo i upozorili kolege s HRT-a 4, da osobe poput Bože Vukušića, osuđen zbog organiziranog ubojstva, ne mogu biti sugovornici na javnoj televizijii za bilo koju temu a pogotovo ne za raspravu o tako traumatičnim dogadjajima iz hrvatske prošlosti

Koncept studija 4, u kojem vrlo često otpočinju hajke na pojedince i institucije, emisija bez ikakvog novinarskog i uredničkog koncepta, gotovo dnevno.hr sa slikom i tonom, je sve samo ne sadržaj koji bi se trebao prikazivati na javnoj TV.

Žalosno je da u ovom trenutku javna televizija, što bi HRT trebao biti, nema kapaciteta da ozbiljno i relevatno doprinese temama koje nas suočavaju s traumatičnim dogadjajima iz prošlosti, robujući dnevno političkim obračunima, uz pozorno osluškivanje interesa političkih centara moći bez ikakve svijesti o vlastitoj ulozi u demokratskom društvu", napisao je.

Documenta izdala priopćenje o Bleiburgu

Podsjetio je i da je Documenta prije nekoliko dana uputila apel javnosti u kojem pozivaju sjećanje na žrtve Križnog puta.

"Upućujemo apel hrvatskoj javnosti za pamćenje svih žrtava. Nakon tri jasenovačke komemoracije koje su održane ove godine, što je očit primjer dubokih podjela i nepovjerenja koje vlada u hrvatskom društvu, predstoji obilježavanje sjećanja na ubijene na Križnom putu koja će se održati na blajburškom polju na kojem su zarobljeni pripadnici domobrana, ustaša, četnika, bjelogardijaca i drugih kolaboracionističkih snaga nacističkog i fašističkog režima, kao i članova njihovih obitelji. Ne smijemo zaboraviti osvetničke likvidacije koje su potom uslijedile u Teznom i na drugim mjestima stradanja u Sloveniji i Hrvatskoj, kao i nedopustivo postupanje s preživjelim sudionicima „marševa smrti“", stoji u apelu Documente.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.