Jambo mora eutanazirati sve krave i koze na svom imanju

Foto: Pixsell/Tino Juric

NA IMANJU kontroverznog političara i poduzetnika Stipe Gabrića Jamba u Metkoviću bit će eutanazirano više od 150 koza i kozlića te desetak krava zbog zarazne bolesti bruceloze, javlja Slobodna Dalmacija. Osim zaraženih životinja od bruceloze je oboljela i jedna žena koja je konzumirala zaraženo mlijeko.

Prvi slučaj pojave bruceloze u dolini Neretve

Ovo je prvi slučaj bruceloze u dolini Neretve. Do sada se ona pojavljivala samo u susjednoj BiH, zbog čega je već odavno zabranjen provoz živih životnija.

Nakon detaljne analize uzoraka krvi zaraženih životinja, o brucelozi kod ovaca i koza na poljoprivrednom gospodarstvu tvrtke Jambo d.o.o. u Metkoviću izvijestila je Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede. Iz Zavoda za javno zdravstvo potvrđeno da je oboljela i jedna žena, koja se liječi u bolnici u Dubrovniku. To je jedini zabilježeni slučaj zaraze kod ljudi.

"U kliničkoj se slici razlikuju dva oblika - blagi oblik po simptomima sličan gripi i malteška groznica s karakterističnim temperaturama koje su niske ujutro, a visoke navečer. Bolest se očituje izrazitom slabošću, bolovima u zglobovima, mišićima i kostima, znojenjem, glavoboljom, gubitkom teka te gubitkom težine", objasnio je za Slobodnu epidemiolog dr. Miljenko Ljubić.

Bruceloza se kod životinja manifestira pobačajima i promjenom na koži

Brucelozu kod ovaca i koza uzrokuju bakterije Brucella melitensis i Brucella abortus, a manifestira se pobačajima i promjenama na koži životinje. Pošto nema kliničkih znakova bolesti, ona se lako širi, a uz to se prenosi direktnim i indirektnim kontaktom. Često ima i latentne kliconoše.

Iako je primarno bolest životinja, od nje mogu oboljeti i ljudi.

Iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede upozoravaju vlasnike životinja da u slučaju sumnje da su im životinje bolesne to bez odgode prijave nadležnom državnom veterinarskom inspektoru. 

U Federaciji BiH prošle godine zabilježen 1331 pozitivan slučaj bruceloze

U Ministarstvu poljoprivrede veterinarska inspekcija kontinuirano provodi Program nadziranja bruceloze u populaciji ovaca i koza u Hrvatskoj. Tijekom 2017. i 2018. godine na gospodarstvu tvrtke Jambo d.o.o. iz Metkovića nalazi pretraga krvi životinja na brucelozu bili su negativni i nije bilo simptoma bolesti.

S druge strane, na području Federacije BiH u prošloj godini je zabilježen 1331 pozitivan slučaj bruceloze goveda, ovaca i koza, koja se očito proširila preko granice u dolinu Neretve.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.