Jandroković povlači konzula, Mesić odlučio šutjeti o slučaju Bernasconi

"MINISTARSTVO vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) pokrenulo je postupak razrješenja Walda Bernasconija s dužnosti počasnog konzula Republike Hrvatske u Švicarskoj konfederaciji", potvrdio je za Index glasnogovornik MVPEI-a Mario Dragun što znači da je ministar Gordan Jandroković odustao od prvotne namjere da se prije razrješenja okonča sudski postupak koji se vodi protiv Bernasconija u Italiji.

> Index doznaje: Hrvatski konzul u Švicarskoj optužen za seksualno napastovanje 12-godišnjakinje

> Zaustavite Index: Kako se Jandroković trudio da ne objavimo priču o skandalu konzula

> Kosor naredila Jandrokoviću: Hitno smjeni konzula u Švicarskoj!

Podsjetimo, Index je otkrio aferu oko počasnog konzula Republike Hrvatske u Švicarskoj Walde Bernasconija koji se tereti za prevaru i pogrešnu primjenu medicinske profesije zajedno s deset kolega liječnika. Četvorici se sudi, uključujući hrvatskog konzula, i za seksualno nasilje nad 12-godišnjom pacijenticom u klinici Breganzona. Jedan od najvećih skandala u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, ministar Jandroković trudio se zataškati sve do posljednjeg trenutka, a da je tome zaista tako dokazuje prepiska između Indexa i Ministarstva koja se vodila na dan kada smo objavili priču.

Jandroković je prvih dana afere naglašavao da nije ništa sporno te da će pričekati okončanje sudskog postupka, međutim reagirala je premijerka Jadranka Kosor.

Kosor reagirala, Mesić šuti

"Premijerka Kosor zatražila je od ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića da smijeni hrvatskog počasnog konzula u Švicarskoj Waldu Bernasconija protiv kojega je tužiteljstvo talijanske pokrajine Como pokrenulo istražni postupak pod optužbom da je kršio načela medicinske profesije", obavijestio je u nedjelju Vladin ured za odnose s javnošću.

Za razliku od premijerke Kosor, predsjednik Stjepan Mesić odlučio se na šutnju u "slučaju Bernasconi".

"Predsjednik Mesić nikada ne komentira postupke bilo policijskih, bilo pravosudnih institucija koji nisu okončani", glasi odgovor za Index kojeg smo dobili iz Ureda za odnose s javnošću predsjednika Stjepana Mesića.  

Valja naglasiti kako u MVPEI-u naglašavaju kako počasni konzul Bernasconi za svoj rad nije dobivao nikakvu naknadu od Republike Hrvatske, jer je to "uobičajena praksa za sve počasne konzule".

"Počasni konzuli razlikuju od karijernih konzula i konzula po zvanju najčešće po tome što se radi o državljaninu zemlje primateljice. Zbog suženih ovlasti počasni konzul nema diplomatski imunitet, a niti ovlasti kakve imaju veleposlanici te karijerni konzuli i konzuli po zvanju. Počasni konzuli sukladno tome ne obavljaju upravno-pravne poslove već se njihove aktivnosti primarno temelje na unaprjeđivanju gospodarske suradnje, promicanju vanjskotrgovinske razmjene, kulturne suradnje, a u iznimnim situacijama pružaju pomoć državljanima države koju predstavljaju", pojasnio je glasnogovornik Dragun u izjavi za Index.

Upitan najam vile konzulata

Prema informacijama kojima raspolaže Index Hrvatska, koja Bernasconiju nije plaćala naknadu za rad, plaćala je zauzvrat najam vile u kojem je smješten konzulat ,a kojeg je koristio Bernasconi. Vila se nalazi u Luganu, u ulici Via Foletti, međutim tu informaciju opovrgavaju u MVPEI-u.

"Najam prostora za rad počasnog konzulata u Luganu plaćao je sam počasni konzul Waldo Bernasconi. Napominjemo pritom kako je samostalno plaćanje prostora uobičajena praksa i kod svih drugih počasnih konzula", zaključuje Dragun na kraju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.