Janko Bobetko dobiva ulicu u Zagrebu

Screenshot: YouTube

SUTRA u devet sati počinje 8. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba. Među ostalim točkama, kako se vidi u najavi sjednice, Prijedlog je zaključka o imenovanju ulice.

To je priča koja traje već neko vrijeme, a sad bi trebala dobiti i svoj epilog.

"Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova na 3. sjednici, 20. prosinca 2017., utvrdio je Prijedlog zaključka o imenovanju ulice na inicijativu Hrvatskog generalskog zbora da se imenuje ulica u spomen na prvog stožernog generala Janka Bobetka.

Nakon rasprave Odbor većinom glasova (4 'za' i 1 'protiv') predlaže Gradskoj skupštini Grada Zagreba da razmotri Prijedlog i donese Zaključak o imenovanju ulice, u predloženom tekstu.

Izvjestitelj na sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba bit će gospodin dr. sc. Zlatko Hasanbegović, predsjednik Odbora", stoji u dopisu poslanom predsjedniku Gradske skupštine.

Ulica u Novom Zagrebu

Prijedlog zaključka, a koji je također objavljen na stranici Grada Zagreba, otkriva o kojoj se ulici radi.

"Ulica (k.č. 1501 k.o. Zaprudski Otok, formirana parcelacijskim elaboratom RN 283/2008), koja se odvaja iz Avenije Većeslava Holjevca u smjeru zapada prema POS Podbrežje, imenuje se u spomen na hrvatskog branitelja stožernog generala Janka Bobetka i dobiva ime Ulica stožernog generala Janka Bobetka", piše u prijedlogu zaključka. Dakle, Bobetkova ulica nalazit će se u Novom Zagrebu.

Generalski zbor želio da ulica bude u centru


U obrazloženju se navodi i kako je tekla ideja o imenovanju ove ulice.

"Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova Gradske skupštine Grada Zagreba (u nastavku: Odbor) na 3. sjednici, 20. prosinca 2017., utvrdio je Prijedlog zaključka o imenovanju ulice i dostavlja ga Gradskoj skupštini Grada Zagreba na razmatranje i donošenje.

Iz Prijedloga zaključka vidljivo je da se predlaže imenovanje ulice na području Vijeća Gradske četvrti Novi Zagreb - zapad u spomen na prvog stožernog generala Hrvatske vojske Janka Bobetka.
Inicijativu za preimenovanje ulice Medveščak ili Miramarske ulice (ili neke druge ulice ili trga u centru Zagreba) u spomen na prvog stožernog generala Hrvatske vojske Janka Bobetka pokrenuo je u srpnju 2015. Hrvatski generalski zbora. O prijedlogu je Odbor prvi put raspravljao na 28. sjednici, 25. kolovoza 2015. kad je jednoglasno odgođeno raspravljanje i odlučivanje o prijedlogu dok se prethodno ne pribavi mišljenje vijeća gradskih četvrti na čijem se području predložene površine nalaze. Vijeće Gradske četvrt Gornji grad - Medveščak i Vijeće Gradske četvrti Donji Grad otklonili su mogućnost preimenovanja javnih površina na svome području, bez naročito opravdanog razloga. Istaknuto je da je velik broj ulica imenovano je po toponimima od povijesnog značaja, a što se odnosi i na ulicu Medveščak.

Nepotrebno mijenjanje imena javnih površina potrebno je izbjegavati jer je to povezano i s mijenjanjem osobnih i drugih dokumenata što za fizičke i pravne osobe predstavlja dodatni
trošak.

O prijedlogu je, nakon što je primio mišljenja nadležnih vijeća gradskih četvrti, Odbor ponovno raspravljao na 42. sjednici, 11. listopada 2016. Jednoglasno je odgođeno odlučivanje o imenovanju ulice u spomen na Janka Bobetka dok se na području nekog novog naselja, primjerice Podbrežje, ne izgradi prikladna javna površina za imenovanje. Ujedno je zatraženo od Gradskog ureda za katastar i geodetske poslove da u koordinaciji s Hrvatskim generalskim zborom, kao predlagateljem, pronađe odgovarajuću površinu i o tome obavijesti Odbor.

Gradski ured za katastar i geodetske poslove u rujnu 2017. dostavio je potrebnu dokumentaciju za imenovanje Ulice Janka Bobetka koja od Avenije Većeslava Holjevca vodi prema naselju Podbrežje. Potporu predloženom imenovanju dali su Ministarstvo hrvatskih branitelja Republike Hrvatske i Gradski ured za branitelje Grada Zagreba.

Na 2. sjednici, 10. listopada 2017. Odbor je podržao prijedlog te je zatraženo mišljenje nadležnog vijeća. Vijeće Gradske četvrt Novi Zagreb - zapad je u Zaključku o prijedlogu za imenovanje Ulice Janka Bobetka KLASA: 026-03/17-01/96, URBROJ: 251-06-02/10-17-35 od 20. listopada 2017. izvijestilo Odbor da nije suglasno da se predložena ulica imenuje u spomen na Janka Bobetka, bez dodatnog i posebnog obrazloženja. Na 3. sjednicu, 20. prosinca 2017. predsjednik Vijeća Gradske četvrt Novi Zagreb - zapad donio je novi Zaključak o prijedlogu za imenovanje Ulice Janka Bobetka KLASA: 026-03/17-01/112, URBROJ: 251-06-02/10-17-16 od 18. prosinca 2017. u kojem se predlaže predmetnu ulicu imenovati u spomen na Ivana Pavla II, a Ulicom Janka Bobetka imenovati drugu ulicu unutar naselja "Podbrežje". Prema mišljenju koje su iznijeli članovi Odbora na sjednici za takvo imenovanje prethodno je potrebna suglasnost Nadbiskupskog duhovnog stola Zagrebačke nadbiskupije koje vijeće nije zatražilo.

U međuvremenu se Gradskom uredu za katastar i geodetske poslove obratio izvođač radova sa zahtjevom za dodjelu kućnog broja. Osim toga Grad Zagreb je pred sklapanjem prvih ugovora o najmu stanova i daljnje bi odugovlačenje postupka imenovanja dovelo do nemogućnosti određivanja adrese izgrađenih stambeno-poslovnih objekata. Zbog toga je predmetnu javne površine potrebno imenovati čim prije.

S obzirom da je Odbor i u prethodnom sazivu i u novom sazivu podržao predloženo imenovanje, a podržala su ga i nadležna upravna tijela Republike Hrvatske i Grada Zagreba kao i Gradski ured za katastar i geodetske poslove, Odbor je na sjednici u prosincu nakon rasprave većinom glasova, utvrdio Prijedlog zaključka o imenovanju ulice, u predloženom tekstu", stoji u obrazloženju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.