Dan kad su umrli japanski snovi o pobjedi

Foto: Wikipedia

Bitka kod Midwaya odigrala se na današnji dan 1942., a označila je kraj japanske ekspanzije na Pacifiku. Japan je dva desetljeća prije toga vodio imperijalističku politiku osvajanja svega od Koreje do obala Australije, a pola godine ranije iznenadio je SAD kada je napao američke luke u Pearl Harboru. Amerikanci su ušli u Drugi svjetski rat i spremali se za novu japansku ofenzivu.

Poruši pa vladaj

Japanski vojni i politički vrh je tijekom 30-ih godina konstantno raspravljao kako će osigurati istočni Pacifik za sebe. Japanska mornarica teško je tada mogla prestići kombiniranu britansko-američku mornaricu i nadjačati je. Tako su Japanci došli na ideju da bi prevlast mogli ostvariti samo ako potope američke brodove prije nego što ih Amerikanci mobiliziraju u cijelosti. Pearl Harbor bio je ostvarenje tih ideja.

Tijekom ove bitke potopljeni su brojni američki brodovi i američka mornarica bila je znatno oslabljena. Međutim, Japanci nisu uništili američko brodogradilište ili stanice za popravke, stoga su se Amerikanci brzo mogli pripremiti za iduću bitku.

U pacifičkim bitkama u Drugom svjetskom ratu glavnu snagu predstavljali su nosači aviona. Japanci su ih uoči Midwaya imali četiri, a Amerikanci tri. Midway se nalazi oko 2500 km zapadno od Havaja te je plan Japana bio preuzeti otok kako bi imao spremnu bazu za naredne obračune s Amerikancima.

Međutim, SAD je doznao za japanske planove te se američka mornarica mogla pripremiti za taj napad, što nije bio slučaj šest mjeseci prije.

Potop japanske flote i japanskih snova

Japanski piloti dobili su naređenje da u brzom manevru unište tri američka nosača aviona, no oni nisu bili stacionirani u midvejskoj luci. Amerikanci su se uključili u bitku tek kad su locirali japanske brodove.

Bitka se odvijala puna tri dana, a rezultirala je potapanjem sva četiri japanska nosača. Amerikanci su izgubili samo jedan nazvan Yorktown. Bez nosača, japanska vojska izgubila je prednost u zraku i bila prisiljena na povlačenje. Midway je obranjen, a SAD je mogao krenuti u osvajanje Pacifika.

Američki nosač Yorktown potopljen je 7. lipnja 1942.

Japanci nisu samo izgubili vrlo skupe nosače aviona. Ostali su bez brojnih iskusnih pilota, zapovjednika i ostalog iskusnog vojnog osoblja koje je znalo voditi rat. Nakon Midwaya u japansku vojsku dolaze nova imena - mlađa, neiskusna, nesigurna u odluke koje donose.

Pacifički rat trajao je još pune tri godine. Amerikanci su prvo zauzeli japanske baze na jugu, kod Solomonskog otočja, a 1944. već su bili na Filipinima. Početkom 1945. američka je vojska bombardirala japanske gradove i prijetila japanskim matičnim otocima.

Pacifički rat završio je bacanjem dviju atomskih bombi na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki u kolovozu 1945. godine, nakon čega je japansko vodstvo kapituliralo.

Japanski plan nije ostvaren. Premda su uspješno iznenadili američku mornaricu u Pearl Harboru, to nije bilo dovoljno da obeshrabri SAD, koji je upogonio sva svoja brodogradilišta kako bi dobio rat na Pacifiku.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.