Japanski astronaut u 3 tjedna u svemiru narastao 9 centimetara

Foto: Twitter, Getty
 
JAPANSKI astronaut Norishige Kanai tvrdi kako je tijekom tri tjedna, koliko je proveo na međunarodnoj svemirskoj postaji, narastao devet centimetara. Njegov rapidni rast u visinu ga je zabrinuo jer bi svaki dobiveni centimetar mogao značiti da se neće moći uklopiti u svemirsku letjelicu na povratku na Zemlju, piše Russia Today.
 
Kanai je na sad aktualnoj ekspediciji inženjer leta, a svoje opažanje s visinom podijelio je na svojem Twitteru. Kaže kako takav brz rast nije osjetio od školskih dana. 
 
Rast astronauta očekivan na misijama
 
Rast astronauta u vrijeme dok su u svemirskim misijama nije ništa novo. Radi se o fenomenu koji se na svemirskim misijama proučava dugo godina.
 
Ljudsko tijelo se mijenja u odsutnosti normalne gravitacije, a kralježnica postaje ravna i izdužena. Astronauti u misijama narastu između tri i pet centimetara, što je daleko manje od devet centimetara koje je zabilježio Kanai, koji je i liječnik.
 
Povratak na zemlju iz međunarodne svemirske postaje predviđen je u Soyuzovoj svemirskoj kapsuli, čije su sjedalice mijenjane početkom 2000-tih. Pod nazivom Kazbek-UM, sjedalice su nadograđene kako bi se u njih mogli smjestiti članovi posade visine do 190 centimetara i 95 kilograma težine. Prije toga, granice su bile 182 centimetra visine i 85 kilograma težine. 
 
Ovo je prva misija u kojoj sudjeluje 41-godišnji astronaut Norishige Kanai. U misiji je s NASA-inim astronautom Scottom Tingleom i ruskim Antonom Škaplerovim.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.