JAR sutra ide na izbore. Favorit je sindikalist koji je sad multimilijunaš

Foto: EPA

GLASAČI u Južnoafričkoj Republici (JAR) u srijedu izlaze na parlamentarne i lokalne izbore na kojima je pobjeda gotovo zajamčena Afričkom nacionalnom kongresu (ANC), stranci koja je neprekidno na vlasti od rušenja aparthejda 1994. usprkos velikoj nezaposlenosti, korupciji, siromaštvu i sve većoj nejednakosti u društvu.

Ako ne dođe do nekog velikog iznenađenja, stranka pokojnog Nelsona Mandele trebala bi ostvariti apsolutnu većinu, a njezin čelnik Cyril Ramaphosa trebao bi ponovo zasjesti u fotelju predsjednika države jer se on bira u parlamentu. 

Prema posljednjim anketama, ANC uživa potporu od 50 do 61 posto birača i daleko je ispred svojih protivnika iako nezaposlenost u zemlji iznosi 27,1 posto, a korupcija vladajućih sustavna je pojava. Među mladima nezaposlenost prelazi 50 posto.

"Znamo da ćemo sutra biti u vladi. Tu pobjedu mogu osjetiti, mogu je dotaknuti", poručio je Ramaphosa pred više od 50.000 pristaša na skupu u Johannesburgu.

Od sindikalista do multimilijunaša

Taj bivši sindikalist i sadašnji multimilijunaš stigao je na čelo ANC-a 2017. nakon devetogodišnje vladavine Jacoba Zume obilježene skandalima.

Na lokalnim izborima prije tri godine ANC je ostvario najgori rezultat u svojoj povijesti (54%) i izgubio je kontrolu u gradovima poput Johannesburga i Pretorije.

Od kada je preuzeo kormilo stranke, a potom početkom 2018. i države, Ramaphosa (66) ponavlja da je čovjek za promjene koji će zauzdati korupciju i vratiti nadu razočaranoj naciji "duginih boja", kao što je to obećavao njegov mentor Mandela.

Južnoafrička politička analitičarka Susan Booysen ocjenjuje da je Ramaphosa "vratio nadu glasačima u bolju budućnost" i da će se njegova osobna njegova popularnost odraziti na ANC.

Oporbeni Demokratski savez (DA) tijekom cijele kampanje isticao je sve neuspjehe vladajućih i poražavajuće brojke glede korupcije, nezaposlenosti i siromaštva.

"Na ovim se izborima moramo odlučiti između uništenja zemlja u korist jedne male mafijaške skupine i izgradnje Južnoafričke Republike koja je sigurna, prosperitetna za sve", kazao je šef DA Mmusi Maimane (38).

"U jednom trenutku oni su bili naši osloboditelji, ali danas se mi moramo osloboditi njih", ocijenio je Maimane, aludirajući na ANC.

Demokratski savez mnogi vide kao stranku bijele manjine

No Demokratski savez mnogi još vide kao stranku bijele manjine, iako je Maimane crnac te može računati na potporu 15 do 25 posto birača. Na izborima 2014. osvojili su 22 posto glasova.

Treća politička snaga u JAR-u su Borci za ekonomsku slobodu (EFF), stranka koja bi sada trebala prijeći granicu od 10 posto, nakon osvojenih šest posto glasova prije pet godina.

Njihov "glavni zapovjednik" je Julius Malema koji nosi crvenu beretku i drži gorljive govore u kojima osuđuje korupcijom prožeti vladajući ANC, ali ne štedi ni bjelačku manjinu.

"Želimo radna mjesta i zemlju sada. Mandela je predao štafetu mladoj generaciji, a mlada generacija smo mi, EFF", grmio je Malema na izbornim skupovima.

Analitičari ocjenjuju da ni DA ni EFF nemaju šanse ugroziti dugovječni Afrički nacionalni kongres, ali da će ta pobjeda, pa makar ostvarena i sa 60 posto, biti samo prividna.

"ANC se nije znao modernizirati kako bi privukao mlade birače koji radije glasaju za DA ili EFF. ANC je već sada izgubio izbore 2024. i 2029.", smatra Frans Cronje s Instituta za međurasne odnose (IRR).

Prvi rezultati izbora očekuju se u četvrtak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.