Je li EU Hrvatskoj dala ogromnu pljusku zbog Srbije?

Foto: Hina

SVE strane trebaju poštivati obveze iz sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) EU-a i zemalja regije, stajalište je Europske unije u povodu trgovinskog spora Hrvatske i nekih zemalja zapadnog Balkana oko poljoprivrednih proizvoda, prenosi u ponedjeljak iz Bruxellesa srpska novinska agencija Beta.

"Europska komisija još nije dobila pismo ministara četiri zapadnobalkanske zemlje koje traže da EK intervenira u trgovinskom sporu s Hrvatskom, ali je stajalište EU-a da sve strane trebaju poštivati obveze iz sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-a i zemalja regije", prenosi Beta iz Bruxellesa.

Pozivajući se na izjavu neimenovanog predstavnika za tisak EU-a, Beta navodi kako je on isto tako naglasio da "EU podupire razvoj trgovine i ekonomsku integraciju". No, iz ovog šturog i nepotpunog stajališta koje prenosi BETA teško je ustvrditi koji je točno stav zauzela EU po ovom pitanju i znači li uplitanje Bruxellesa u ovaj problem pljusku Hrvatskoj.

BETA: EK je u kontaktu s državama pogođenim hrvatskom odlukom

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede donijelo je u srpnju novi Pravilnik kojim uvodi pojačani fitosanitarni nadzor na uvoz voća i povrća iz nečlanica EU-a i povećava naknade za inspekcijski nadzor s 90 na 2000 kuna.

"Ovaj dužnosnik EU-a time je odgovorio na pitanje kako Komisija i EU gledaju na zahtjev ministara trgovine Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije da Hrvatska hitno povuče 22 puta povećane naknade na uvoz voća i povrća, ili će te zemlje uvesti uzvratne mjere Hrvatskoj", objavila je Beta nakon današnjeg ministarskog sastanka zemalja regije u Sarajevu.


Prema saznanjima Bete, Europska komisija je u kontaktu s dužnosnicima država pogođenih novim Pravilnikom hrvatskog Ministarstva poljoprivrede i "trenutno procjenjuje nastalu situaciju", ali i kako se "nove mjere poklapaju s obvezama".

Bruxelles dosad još nije službeno reagirao, ali Beta navodi da je neimenovani dužnosnik EU-a izjavio kako Unija "poziva sve strane na suzdržanost" kako bi se izbjeglo "zaoštravanje situacije".

Ministri Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije, zemalja potpisnica CEFTA sporazuma o slobodi trgovine na zapadnom Balkanu, pozvali su u ponedjeljak nakon sastanka u Sarajevu Hrvatsku da hitno opozove odluku o drastičnom povećanju inspekcijske naknade na uvoz voća i povrća iz država koje nisu članice EU-a, što pogađa izvoznike zemalja regije.

Od EK se traži da sudjeluje u rješavanju problema, a od Hrvatske da cijenu inspekcijskog nadzora prilagodi prosječnoj cijeni u zemljama Unije.

Srbija pojačala carinski nadzor

Srbija je pojačala nadzor nad robom biljnog i životinjskog podrijetla iz Hrvatske, priopćila je u ponedjeljak srbijanska uprava carina (UCS), uzvraćajući time Hrvatskoj koja je drastično povećala pristojbe i pojačala fitosanitarni nadzor pri uvozu voća i povrća iz nečlanica EU-a.


U priopćenju dostavljenom Hini, UCS navodi da "u koordinaciji sa svim ostalim pograničnim tijelima i inspekcijskim službama pojačava mjere kontrole i nadzora nad robom".

Pojačane mjere kontrole podrazumijevaju uzimanje uzoraka "svakog tovara i detaljnu provjeru svakog uzorka, a ne selektivnu metodu kao što je to do sada bio slučaj".
 
Roba se, kako je navedeno u priopćenju, "potom stavlja pod carinski nadzor dok se ne dobiju rješenja fitosanitarne i veterinarske inspekcije".
 
Tek kad iz inspekcija Ministarstva poljoprivrede stignu pozitivna rješenja, roba, kako se navodi, može biti ocarinjena i puštena u slobodnu prodaju. Prema neslužbenim saznanjima Hine, carinske ispostave na graničnim prijelazima s Hrvatskom već su dobile upute o primjeni mjera.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.