Je li Slovenija pred epidemijom ospica? Zaraženi satima bili u čekaonici Hitne

Screenshot: 24ur.com

ZBOG dvojice pacijenata koji su potkraj prošlog tjedna u Ljubljani nakon povratka iz inozemstva zatražili zdravstvenu pomoć, pa je utvrđeno da su zaraženi ospicama, zdravstvene vlasti u Sloveniji pozvale su sve one koji su s njima bili u kontaktu da se jave svojim liječnicima kako ne bi došlo do širenja infekcije.

24ur.com se pita je li Slovenija pred epidemijom jer su zaraženi satima sjedili u čekaonici Hitne službe!

Kako javljaju slovenski mediji, ljubljanski Sveučilišni klinički centar (UKC) čijoj su se hitnoj službi protekle subote javili oboljeli koji su prije toga boravili u Rusiji i Njemačkoj, te nacionalni institut za javno zdravlje ovih dana obavještavaju pacijente koji su s oboljelima bili u čekaonici, te članove njihovih obitelji da se jave svojim liječnicima.

Koliko je cijepljenih od 200 ljudi?

Riječ je o oko 200 osoba koje su prije dijagnosticiranja bolesti u čekaonici bile u kontaktu s oboljelima i potencijalno se mogle zaraziti ako nisu bile cijepljene ili već preboljele ospice.

Obvezno cijepljenje u Sloveniji se provodi od 1968. godine, a od 2010. godine bilježe se samo rijetki povremeni slučajevi te bolesti, obično kod pacijenata koji su boravili u inozemstvu.

Za desetak minuta u istoj prostoriji se ospice mogu prenijeti

Navodno su oboljeli prilikom prijema nosili maske, a utvrđeno je da nisu bili visoko zarazni, no mjere predostrožnosti poduzete su jer su ospice vrlo zarazna bolest, a po tvrdnjama liječnika mogu se u bliskom kontaktu prenijeti na druge osobe u istoj prostoriji za samo desetak minuta.

Prema podacima javnih zdravstvenih službi, procijepljenost predškolske djece protiv ospica, mumpsa i rubele iznosila je prošle godine 93,1 posto.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.