Jedna osoba poginula u industrijskoj nesreći u blizini vojne baze u Iranu

Screenshot: YouTube

JEDNA osoba je poginula u industrijskoj nesreći jugoistočno od Teherana, blizu vojne baze u kojoj je UN-ova Agencija za atomsku energiju svojedobno obavljala nadzor, izvijestilo je državno glasilo.

"Industrijska nesreća dogodila se jučer navečer u tvornici u okolici Parčina, pri čemu je jedna osoba izgubila život, a jedna je ozlijeđena", objavila je službena novinska agencija Irna. Nisu objavljene druge potankosti o uzroku nesreće i o identitetu žrtve.

Sumnja se da su se u vojnom kompleksu blizu Parčina provodili pokusi eksplozija

Sumnja se da su se u vojnom kompleksu u okolici Parčina provodili pokusi konvencionalnih eksplozija koji se mogu primijeniti na nuklearnu energiju, što je Islamska Republika zanijekala više puta. UN-ova Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) temeljito je pregledala tu bazu 2015., kada su Teheran i velesile zaključili povijesni ugovor u Beču koji je trebao ograničiti iranski nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija Iranu.

Iako je prvo IAEA-i odbio pristup bazi, istaknuvši da je riječ o vojnom objektu koji nema nikakve veze s nuklearnim aktivnostima, Teheran je na koncu dopustio inspektorima IAEA-e da je posjete. U lipnju 2020. eksplozija plinskog spremnika u "javnom prostoru" blizu vojne baze osjetila se čak u glavnom gradu, tridesetak kilometara dalje, pri čemu nitko nije stradao.

Teheran tvrdi da je iranski nuklearni program bio na meti niza kampanja računalnih napada, sabotaža i ciljanih ubojstava stručnjaka, koje Iran pripisuje Izraelu, vjekovnom neprijatelju Islamske Republike. Izraelske vlasti su u više navrata izjavljivale da ne isključuju mogućnost vojnog djelovanja ne bi li spriječile Teheran da razvije atomsku bombu. Iran je uvijek demantirao da želi proizvesti takvo oružje.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.