Jelenić: Nikada se nisam bavio privatnim interesima

Foto: N1 screenshot

NAKON što je Vrhovni sud ponovno ukinuo odluku Državnoodvjetničkog vijeća (DOV) kojom je bivši glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić udaljen s dužnosti zamjenika glavne državne odvjetnice, oni su objavili odluku kojom mu se produžuje suspenzija.

"Nikada se nisam bavio privatnim interesima", rekao je danas Jelenić, kojega je pratila njegova odvjetnica Vesna Alaburić, a koja je novinarima kazala: "Suspenzija je ovog puta obrazložena na nevjerojatan način, jedan od njih je da se nije ogradio od mojih javnih nastupa o ovom predmetu, a drugi što je predložio da se glavnu državnu odvjetnicu ispita kao svjedokinju. To su argumenti o kojima razgovaramo za privremeno udaljenje."

"Očekujem da se odluka o suspenziji ponovno ukine. Nisam čitao Nacional, ne znam što piše, ali čini mi se da je indikativno da je to objavljeno baš danas. Jedan dan nakon ove treće po redu odluke o suspenziji", rekao je Jelenić za N1, dodajući da u obrazloženje o suspenziji nisu imali što kvalitetno napisati.

Jesu li zanemarivani dokazi u istrazi protiv novinara 7Dnevno?

"Dokazi ne smiju biti zanemarivani. Ja samo mogu reći da je sve ono za što je bilo dokaza procesuiralo nadležno državno odvjetništvo. Ja nisam utjecao ni na što, jer glavni državni odvjetnik ne radi istrage, a onda ni ne utječe na tijek istrage. A je li netko sebi, nakon što sam ja otišao, uzeo ovlasti da utječe na nešto, ja to ne mogu znati.

Imao sam najnužnije informacije o slučaju. Svoju ulogu sam vidio jedino i isključivo kao određenu vrstu ravnoteže, jer su do mene dolazile informacije da se pokušava progurati neke teze i utjecati na tijek istrage.

Je li to obračun s Jelenićem?

"Zašto se ide u obračun s vama?" pitao ga je novinar N1 Televizije.

"U ovom stegovnom postupku pokazuje se da je tužiteljstvo izgubilo kompas, tlo pod nogama."

Podsjetimo, bivši glavni državni odvjetnik Jelenić podnio je ostavku na tu dužnost 19. veljače 2020. godine, nakon što se otkrilo da je član masonske lože, a potom je njegova nasljednica Zlata Hrvoj Šipek, kojoj je u međuvremenu bio zamjenik, zatražila pokretanje stegovnog postupka i privremeno udaljenje s dužnosti.

Novu odluku o Jelenićevom privremenom udaljenju Državnoodvjetničko vijeće donijelo je nakon što je Vrhovni sud, zbog formalnih razloga, ukinuo i vratio na ponovno odlučivanje raniju odluku o suspenziji, a tada je Jelenićeva odvjetnica Vesna Alaburić najavila žalbu, ističući da je i ovaj put "vrlo nedostatna u pogledu valjanih razloga".

Vrhovni sud je kao drugostupanjsko tijelo u postupku za stegovnu odgovornost prihvatio žalbu i ukinuo prvostupanjsko rješenje Državnoodvjetničkog vijeća kojim je produljeno privremeno udaljenje od obavljanja državnoodvjetničke dužnosti zamjeniku glavne državne odvjetnice na rok od daljnja tri mjeseca.

Za tvrdnju Državnoodvjetničkog vijeća o negativnom utjecaju daljnjeg obavljanja dužnosti na "međuljudske odnose i efikasno funkcioniranje Državnog odvjetništva Republike Hrvatske" Vrhovni sud je utvrdio da nije potkrijepljena konkretnim podacima.

Odluka, dodaju, ne sadrži ni obrazloženje o navodnom Jelenićevom članstvu "u jednoj udruzi", dok su razlozi kojima se obrazlaže produljenje privremenog udaljenja i dalje manjkavi, zaključio je Vrhovni sud, koji je uputio Državnoodvjetničko vijeće da u ponovljenom postupku donese novu, na zakonu utemeljenu, odluku, koju će pravilno i potpuno obrazložiti i pritom otkloniti uočene nedostatke.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.