Jen ojačao prema dolaru na svjetskim tržištima

Ilustracija: EPA

TEČAJ jena porastao je na međunarodnim tržištima te je na putu najvećeg dnevnog dobitka prema dolaru u 20 mjeseci jer ulagači traže sigurnu luku za kapital u kontekstu pojačane zabrinutosti zbog posustalog gospodarskog rasta, ponajprije Kine.  

U takvim je okolnostima cijena dolara u jednom trenutku jutros potonula na 104,10 jena, najniže razine od ožujka 2018., te je bila na gubitku čak 4,4 posto u odnosu na cijenu pri početku današnjeg trgovanja na valutnim tržištima.

Jen ojačao prema dolaru, ali i drugim najznačajnijim svjetskim valutama

Potom je dolar ipak nadoknadio većinu početnih gubitaka pa se njime trgovalo po cijeni od oko 107,54 jena, što znači da je oslabio oko 1,2 posto u usporedbi sa zatvaranjem tržišta u srijedu i da je na putu najvećeg dnevnog gubitka prema jenu od studenoga 2016. godine.

Skok tečaja jena prema dolaru razlog je i njegova jačanja prema drugim najznačajnijim svjetskim valutama, poput britanske funte i eura, prema kojima je jen jutros ojačao za 1,8 posto, odnosno 0,9 posto. Jen je ojačao i prema valutama s višim prinosima, poput australskog dolara i turske lire.

Dolar je u takvim okolnostima oslabio prema košarici drugih vodećih svjetskih valuta za 0,3 posto u usporedbi s prethodnim zatvaranjem. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je tako skliznuo na 96,56 bodova.

Euro je pritom u sličnom postotku ojačao prema dolaru te se njime jutros trgovalo po 1,1372 dolara.

Pritiske na slabljenje dolara na početku trgovanja izazvala je vijest da je Apple snizio procjene prodaje za zadnje tromjesečje 2018., navodeći kao razloge slabiju prodaju iPhonea u Kini. No, val prodaja na tržištu valuta ubrzo je intenziviran i pod utjecajem slabe likvidnosti zbog blagdana, s tim da japanska tržišta još ne rade zbog novogodišnjih praznika. 

"Oštro povećanje zazora prema riziku, potaknuto slabijim podacima iz industrije u Europi i Kini te upozorenjem o prodaji iz Applea, pridonijelo je oštrom skoku tečaja jena u prekonoćnom trgovanju", rekao je Valentin Marinov, valutni analitičar u banci Credite Agricole.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.